Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/huthierna-i-jemen-ger-sig-av-fran-hamnar-oppnar-for-nodhjalp/

Världen

Huthierna i Jemen ger sig av från hamnar – öppnar för nödhjälp

01:00. FN bekräftar att Huthirebellerna i Jemen följer överenskommelsen och drar sig tillbaka från tre hamnstäder vid Röda havet. Regeringssidan avfärdar det hela som ett falskt skådespel.

På lördagen började huthierna, den ena sidan i Jemens inbördeskrig, dra tillbaka trupp från tre strategiska hamnar. Därmed ser de ut att följa vad de lovade på fredagen. Reträtten är det första konkreta steget mot att uppfylla det avtal om eldupphör som slöts i Sverige i vintras.

Rätta artikel

Vittnen uppger på lördagseftermiddagen att truppstyrkor från huthierna börjat dra sig tillbaka från hamnarna Salif och Ras Isa i den jemenitiska Hodeidah-provinsen, rapporterar bland andra Reuters och al-Jazira.

FN-personal uppges övervaka den påbörjade reträtten.

FN gick på fredagen ut med att huthisidan nu lovat att börja rulla ut ur tre strategiska hamnar från och med lördagen, ett löfte som alltså ser ut att infrias. De ska även ge sig av från den större hamnen i Hodeidah.

Reträtten ska ta fyra dagar och är en nödvändig del av det eldupphöravtal som slöts i FN:s regi i vintras mellan huthierna och regeringssidan. Slutmanglingen i förhandlingarna skedde på Johannesbergs slott i Uppland i december.

Det som sker nu, flera månader senare än det var tänkt, är det första handfasta steget, konstaterar chefen för den FN-kommitté som ska övervaka att överenskommelsen om eldupphör genomförs, Michael Lollesgaard.

Sedan avtalet skrevs under har läget varit låst i den mångåriga våldsamma konflikten, som dragit in regionala stormakter, skördat över 10.000 dödsoffer och orsakat omfattande hungersnöd i det fattiga landet.

Huruvida den truppförflyttning som nu pågår är ett verkligt genombrott eller inte visar sig den närmaste tiden. Den jemenitiska regeringssidan kallar i en första kommentar reträtten för ett ”trick”, skriver AFP.  

– Huthierna iscensätter ett nytt trick genom att lämna över hamnarna i Hodeida, Salif och Ras Isa till sig själva utan någon övervakning av Förenta nationerna och regeringssidan, säger Al-Hasan Taher, guvernör i provinsen där den strategiskt viktiga hamnstaden al-Hudaydah ligger, till AFP.

Att de tre hamnarna avmilitariseras är nödvändigt för att hjälpsändningar ska kunna nå nödlidande jemeniter. FN beräknar att 24 miljoner människor, 80 procent av befolkningen, är i behov av någon form av humanitär hjälp 

Huthiernas motståndare är i praktiken inte den internationellt erkända regeringen utan en saudiarabiskt ledd militär allians, som stöder regeringssidan. Det finns inga uppgifter om väntade förflyttningar av trupp på den sidan.