Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/huthiernas-dronarattack-skakar-om-fredsprocessen-i-jemen/

Världen

Huthiernas drönarattack skakar om fredsprocessen i Jemen

Bild 1 av 2
Foto: NABIL HASAN
Bild 2 av 2
Foto: NABIL HASAN

En attack med en bombapterad drönare mot en av regeringssidans militärbaser i södra Jemen dödade minst sex soldater på torsdagen. Bombattacken, som utfördes av huthierna, kan påverka den bräckliga fredsprocessen i Jemen.

Erik Ohlsson
Rätta artikel

Tidigt på torsdagsmorgonen manövrerades en drönare fylld med explosivt material in över militärbasen al-Anad, knappa sju mil norr om Aden. Den fjärrstyrda drönaren släppte sin dödliga last över en militärparad inne på området. Minst sex soldater dödades, enligt brittiska BBC.

Den överraskande attacken väcker flera obehagliga frågor. Dels är den ett tecken på att huthierna har robust militär närvaro ganska nära Aden, hamnstaden som blivit regeringssidans viktigaste fäste sedan huthimilisen tog över huvudstaden Sanaa för drygt fyra år sedan.

Huthierna har också haft kontrollen över militärbasen al-Anad, från mars 2014 till augusti 2015. Vid denna tid var huthiarmén också hotande nära att invadera Aden.

Dels kan incidenten påverka fredssamtalen mellan regeringens företrädare och huthierna, en dialog som är inne i ett kritiskt skede. För en månad sedan möttes parterna utanför Rimbo norr om Stockholm och kom överens om ramarna för en framförhandlad fred. 

Men de FN-ledda konsultationernas trovärdighet hänger på om den lokala vapenvilan i hamnstaden Hodeidah i nordväst kan upprätthållas, och om fientligheterna på andra håll begränsas. Nu växer farhågorna att attacken mot al-Anad-basen kan trappa upp stridigheterna.

FN:s sändebud för Jemen, engelsmannan Martin Griffiths, befinner sig i Saudiarabien där han möter den jemenitiska regerings representanter, som gått i exil i huvudstaden Riyad.