Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Hybridkriget börjar med propaganda

Propaganda, påtryckningar och specialtrupper är några av ingredienserna i en ny typ av krigföring.

Hybridkrig eller sjätte generationens krigföring är namn som används på en ny typ av krigföring som experter menar att Ryssland tillämpat i Ukraina. Det är ett scenario som Sverige är dåligt förberett på, skrev DN:s Mikael Holmström i en artikel häromdagen.

Den lettiske försvarsforskaren Janis Berzins återger i en rapport från förra året huvudpunkterna i den nya typen av krigföring så som de formulerats av de ryska försvarsteoretikerna S.G. Chekinov och S.A Bogdanov. Här är hybridkrigets olika faser i kortform.

Första fasen. Icke-militär krigföring där propaganda i medier används ihop med diplomatiska och ekonomiska åtgärder för att etablera den egna bilden av konflikten.

Andra fasen. Medier och andra kanaler används för desinformation riktad till politiska och militära beslutsfattare.

Tredje fasen. Mutor och påtryckningar för att få politiker och officerare att avgå och lämna sina tjänster.

Fjärde fasen. Propaganda med målet att öka missnöjet i befolkningen, kombinerat med att rysk milis dyker upp.

Femte fasen. Maskerade specialtrupper (som "de små gröna männen" på Krim) agerar i nära samarbete med beväpnad opposition.

Sjätte fasen. Inledningen av den militära operationen.

Sjunde fasen. Stridsflyg och högprecisionsvapen sätts in.

Åttonde fasen. Specialförband sätts in mot det kvarvarande motståndet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.