Jordens resurser tar slut i dag - svenskarna lever på fyra planeter - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

I dag tar jordens resurser slut

Enligt beräkningar från Global footprint network tar jordens förnybara resurser slut i dag.
Enligt beräkningar från Global footprint network tar jordens förnybara resurser slut i dag. Foto: Ann Ronan Picture Library / Heritage Images /IBL Bildbyrå

Dagen då jordens årliga tillgång av förnybara resurser tagit slut infaller rekordtidigt i år, enligt uträkningar från Global footprint nework. Samtidigt lever svenskarna som om vi hade fyra planeter. 

– Det finns inte tillräcklig vilja att göra det vi måste, säger Gunilla Elsässer på Världsnaturfonden (WWF).

Från och med i dag lever vi över våra tillgångar, enligt organisationen Global footprint network, som bland annat samarbetar med WWF. Det innebär att vi vid årets slut kommer att ha förbrukat resurser motsvarande 1,7 planeter.

Dagen, som också kallas ”Overshoot day”, infaller två dagar tidigare i år än 2017. I takt med en ökad mänsklig resursanvändning har dagen flyttats gradvis från december fyra månader bakåt sedan 1970-talet.

– Det är väldigt alarmerande och vi ser redan konsekvenserna av det med varmare hav, vattenbrist, krympande skogar och minskad biologisk mångfald, säger Gunilla Elsässer, avdelningschef för mat, klimat och energi på WWF.

Men beräkningarna är inte bara en tickande domedagsklocka. Enligt beräkningar från Global footprint network kan människan hejda utvecklingen genom klimatvänliga förändringar. Med åtgärder som flyttar fram ”Overshoot day” 4-5 dagar per år kan vi leva inom jordens årliga resurser år 2050.

Samtidigt bor 86 procent av världens befolkning i dag i länder som förbrukar mer än vad jorden klarar av att ge. Exempelvis lever vi i Sverige som om vi hade omkring fyra planeter att hämta resurser från, enligt Global footprint networks beräkningar.

Gunilla Elsässer menar att Sverige måste göra mer för att minska vår påverkan, både på individ- och riksdagsnivå.  

Vid årsskiftet trädde Sveriges nya klimatlag i kraft. Den innebär att varje regering har en lagstadgad skyldighet att föra sin klimatpolitik med utgångspunkt i de klimatmål som riksdagen antar.

Gunilla Elsässer är positiv till den nya lagen men efterlyser ett högre tempo.

– Den måste göras verkstad av. Det går alldeles för långsamt och det finns inte tillräcklig politisk vilja att göra det som måste göras, säger hon.

Livsmedelsförsörjning och koldioxidutsläpp står för 25 respektive 60 procent av människans resursöverskridande avtryck på jorden, enligt Global footprint network. Som exempel på åtgärder som kan vända utvecklingen räknar WWF därför upp minskat matsvinn och köttkonsumtion och en omställning till hållbara, effektiva och förnybara energi-, transport- och resurssystem.

– Det är bra att välja mer vegetariskt och resa klimatsmart, men vi behöver göra ännu mer. Köttkonsumtionen har kanske nått sin topp nu men vi måste fortfarande tänka på hur hållbart vi färdas. Färre flygresor skulle få stor påverkan på vårt fotavtryck, säger Gunilla Elässer.

Läs mer: Klimatförändringar har fördubblat risken för värmebölja 

Fakta:Då inträffade Overshoot day

1987: 24 december

1990: 13 oktober

1995: 7 oktober

2000: 25 september

2005: 29 augusti

2007: 19 augusti

2008: 20 augusti

2009: 24 augusti

2010: 14 augusti

2011: 11 augusti

2012: 11 augusti

2013: 10 augusti

2014: 10 augusti

2015: 9 augusti

2016: 8 augusti

2017: 2 augusti

Källa: Världsnaturfonden (WWF)/TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.