Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

I dag tar jordens resurser slut

Köttproduktion, förbränning av fossila bränslen och fiske är tre huvudproblem när det gäller hur vi hushåller med jordens resurser.
Köttproduktion, förbränning av fossila bränslen och fiske är tre huvudproblem när det gäller hur vi hushåller med jordens resurser. Foto: Jim West, Simon Price och Martin Meissner / Alamy, Alamy, AP
I dag passerar konsumtionen i världen gränsen för vad som är långsiktigt hållbart. Resten av året lever mänskligheten på naturens kapital, enligt Världsnaturfonden, WWF.

– I dag har vi förbrukat alla de resurser som jorden producerar i år. Det är ett sätt att visa att vi i dag konsumerar mycket mer än vad jorden ger i avkastning, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

Siffrorna har miljöorganisationen tagit fram tillsammans med nätverket Global Footprint i USA, som arbetar med att ta fram statistik för hur mänsklighetens så kallade ekologiska fotavtryck ska uppskattas. Metoden går ut på att räkna om det som konsumeras till den yta som krävs för att få fram och absorbera utsläppen från exempelvis den energi, den mat och de varor som en person använder under ett år.

Gränsen för vad som är långsiktigt hållbar konsumtion är passerad sedan länge, enligt WWF. Och för varje år räcker avkastningen från jordens resurser allt kortare in på året.

– Vi bygger helt enkelt upp en skuld gentemot kommande generationer. Till största del beror det på vår förbrukning av fossila bränslen, men även köttproduktionen och utfiskningen av haven tär på resurserna, säger Carina Borgström-Hansson på WWF.

Förra året inträffade denna dag i slutet på september. I år är jordens förnyelsebara tillgångar förbrukade redan i augusti, enligt detta sätt att räkna.

När mätningarna av det ekologiska fotavtrycket startade på sextiotalet räckte det med ett halvt jordklot för att täcka den mänskliga konsumtionen. I år är den siffran uppe i 1,5 jordklot, enligt WWF. Uttryckt på samma sätt skulle det behövas nästan tre jordklot om alla människor levde som medelsvensken.

– Och den amerikanska konsumtionen kräver fem jordklot, medan andra, framför allt fattiga länder i syd, gör av med betydligt mindre, säger Peter Westman.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.