Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

I huvudet på Donald Trump – ett år med USA:s president på Twitter

Donald Trump har stått för drygt 2400 twitterinlägg sedan valdagen 2016.
Donald Trump har stått för drygt 2400 twitterinlägg sedan valdagen 2016. Foto: Evan Vucci

En amerikansk president. 365 dagar. 2.412 twitterinlägg.

En direktlina till det amerikanska folket, enligt vissa. Propagandalik retorik, enligt andra.

DN har inför årsdagen av det amerikanska presidentvalet gjort en djupdykning i Donald Trumps alla twitterinlägg sedan valdagen 2016.

Det här är vad de visar oss.

Vad försiggår i huvudet på världens mäktigaste man? Vad tänker han på när han kliver upp på morgonen?

Med Donald Trump i Vita huset behöver vi inte längre undra. 

Läs mer: USA:s president vänder världen ryggen

Via sociala medieplattformen Twitter för USA:s president dagligen ut sina tankar och åsikter. Han går till angrepp mot meningsmotståndare, hånar amerikanska medier – och gratulerar sina barn på födelsedagen.

Sean Spicer, Vita husets tidigare presstalesperson, beskrev en gång Trumps twitterkonto som presidentens ”direktlina” till det amerikanska folket. Kritiker menar att det snarare handlar om ett sätt för Donald Trump att slippa undan mediernas bevakning och att hela tiden styra samtalet dit han själv vill. I stället för att svara på journalisternas frågor vid en presskonferens formulerar sig Donald Trump på 140 tecken och låter twitterinläggen tala.

Men exakt vad är det han säger?

DN har analyserat Donald Trumps alla twitterinlägg och retweets det senaste året. Inlägg som tagits bort efter att Trump twittrat ut dem har inte räknats med.

Från valdagen den 8 november 2016 fram till i dag, lunchtid, har det totalt blivit 2.412 twitterinlägg.

Det här är vad de innehåller:

Trumps Twitter i siffror

USA:s 45:e president Donald Trump är en flitig twittrare och kurvan för antalet twitterinlägg per dag pekar stadigt uppåt. Han följs av drygt 42 miljoner andra konton.

Endast fyra dagar har han undvikit det sociala mediet, eller i alla fall inte skrivit något – den 14 och 25 november förra året, och den 15 april och 8 juni i år.

Rekord i antalet twitterinlägg på en dag slogs lördagen den 30 september i år: 25 stycken. Ett av ämnena för dagen var Puerto Rico, som drabbades hårt av orkanen Maria. Trump riktade en känga mot bland annat nyhetskanalerna CNN och NBC, då han upplevde deras rapportering om hjälpinsatserna på Puerto Rico som ”falska nyheter”.

Senare under dagen handlade twittrandet om den amerikanska proffsfotbollsligan NFL, där Trump uppmanade alla spelare att stå upp när nationalsången spelas innan matchen. Detta efter att flera spelare valt att stå på ett knä under nationalsången som en protest mot bland annat polisbrutalitet och rasism.

Presidenten verkar vara en morgonmänniska. Det är i alla fall då han twittrar som mest. Toppen börjar vid 05-tiden och varar fram till klockan 09, lokal östkusttid, med viss reservation för att Donald Trump ibland varit på resande fot och inte befunnit sig i USA. En dipp syns mellan klockan 10 och 14, sedan tar det lite fart igen. Mellan klockan 23 och 05 är det i det närmaste tyst på twitterkontot. 

Flest antal twitterinlägg har skickats ut mellan klockan 06 och 07. 

Mest twittrar Donald Trump på onsdagar och fredagar. Söndagar är den veckodag som  presidenten har twittrat minst.

Torsdagskvällen den 2 november i år, strax före klockan 19 lokal östkusttid, försvann Donald Trumps twitterkonto. Under elva minuter var kontot borta, vilket senare förklarades med att en anställd på Twitter under sin sista arbetsdag avslutat sin tjänst med att stänga ned kontot.

Orden som fångar Trump


Webbgrafik: Lukas Hansson. Statistik: Lovisa Bergström

Det allra vanligaste ordet som Trump twittrar ut är ordet ”great” (fantastiskt). Ordet har twittrats ut över 400 gånger, egna twitterinlägg och retweets sammanräknade, och är  nästan fyra gånger så vanligt som det näst mest använda ordet ”people” (folk). På topp fem-listan av mest använda ord finns också ”news” (nyheter), ”thank” (tack eller tacka) och ”today” (i dag). När DN har analyserat de vanligaste orden har vi exkluderat småord som ”it” och ”the” och så vidare.

Det sjätte mest använda ordet är ”fake” (fejk) som Trump ofta använder när han vill attackera medier som skriver om honom i negativa ordalag. På tio-i-topp-listan finns också hans eget namn, ”trump”, och det ämbete han besitter, ”president”. På nionde och tionde plats finns landet han leder, ”America”, och just ordet land, ”country”. 

Fredrik Söderquist, retorikexpert och programsamordnare på retorikkonsultprogrammet vid Södertörns högskola, menar att Trumps retorik på Twitter är väldigt kärnfull.

Han bygger mycket av sin retorik på upprepning.

– Han är snabb med att komma på namn som ”Crooked Hillary”, och bygger mycket av sin retorik på upprepning, säger han.

Att Trump upprepar vissa ord och uttryck, som ”great” och ”fake news” är en typ av propagandaretorik, menar Fredrik Söderquist. 

– Det är det klassiska draget. Man upprepar något som till slut blir som ett mantra, det är en jätteviktig del. Man märker också att det får en väldig spridning, till exempel att orden eller epiteten används i demonstrationer och annat. På det sättet bildar man en gynnsam tolkningsram som är svår att bryta igenom.

När Donald Trump twittrar om Hillary Clinton använder han ofta epitetet ”crooked”, skurkaktig.
När Donald Trump twittrar om Hillary Clinton använder han ofta epitetet ”crooked”, skurkaktig. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Den retorik USA:s president använder sig av i sociala medier handlar om att gå i opposition, mot medier som gör saker han inte tycker om och mot ministrar som inte gör som Trump vill. Det är ett sätt att slippa undan ansvar, menar Fredrik Söderquist.

– Han är aldrig ansvarig, utan leder alltid fokus dit han vill. Han får också med sig andra att skriva om det han säger, säger han.

Genom sitt twittrande skapar Trump en alternativ verklighetsbild där medier är förljugna, och han själv har haft rätt hela tiden, enligt Fredrik Söderquist. 

– Det ger han nya exempel på ofta genom sin upprepning. Han lyckas också uppröra, samtidigt som han har en direktkanal med sin väljarbas och ger en egen version av verkligheten, säger Fredrik Söderquist.

Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, menar att Trumps beteende på Twitter kan påverka förtroendet för presidentämbetet och Vita huset i stort. Hon tror att sättet som Trumps föregångare, Barack Obama, använde Twitter hade en mer stärkande effekt på presidentskapet.

– Det vill säga: Personligt, men inte privat. Ska man utnyttja sociala medier som politiker i dag, så handlar det om att förstå premisserna för den sociala medielogiken. Det handlar också om att själv ha en strategi, och att vara uthållig. Det är i och för sig Donald Trump. Han är ostoppbar på Twitter. Men som politiker bör man tänka efter – vad är det jag vill förmedla?

Hon menar att Donald Trump snarare använder sitt twitterflöde för envägskommunikation än för att få till en interaktion med sina följare och sin väljarbas.

Han använder Twitter som en megafon.

– Det vi kan se väldigt tydligt i dag är att man talar till väljaren snarare än med väljaren. Och det är ju vad Donald Trump också gör, han använder Twitter som en megafon för sina egna, personliga, åsikter.

Frida Stranne, USA-expert och statsvetare vid Högskolan i Halmstad och Nordamerikainstitutet i Uppsala, menar att den retorik och jargong som Trump använder i sitt twitterflöde bidrar till ett sluttande plan för vad som är möjligt att säga som politiker. 

– Fyra eller åtta år med Trump tror jag dessvärre kommer att efterlämna ett försämrat politiskt klimat och tonläge som blir svårt att reparera, säger hon. 

Trumps krig mot medierna

Bland de tolv vanligaste orden Trump har twittrat under året sedan han valdes till president finns både ”news”, ”fake” och ”media”. Redan under sin presidentkampanj visade Trump en aggressiv hållning gentemot flera nyhetsmedier – och tonen har inte lättat under hans tid som president.  Nästan varje gång han på Twitter har omnämnt New York Times, USA:s största dagstidning och en av världens mest välrenommerade tidningar, har han använt epitetet ”failing” i anslutning till tidningens namn. 

Donald Trump använder ofta ordet ”failing” när han twittrar om New York Times.
Donald Trump använder ofta ordet ”failing” när han twittrar om New York Times. Foto: Bebeto Matthews

Han skriver också i nedsättande ordalag om flera andra nyhetsmedier. CNN och MSNBC är ”otittbara” enligt Trump – och han har ett särskilt horn i sidan till NBC:s humorprogram Saturday Night Live på grund av programmets populära satirer med Alec Baldwin som Trump och Melissa McCarthy som Vita husets tidigare presstalesperson Sean Spicer.

Den enda nyhetskanalen som Trump under året har varit odelat positiv till är Fox News. Deras morgonprogram Fox & Friends twitterkonto är det mest omnämnda i hans twitterflöde. Det har nämnts över 80 gånger, och kanalens officiella konto är det tredje mest omnämnda kontot, efter Trumps eget. Ofta handlar omnämningarna av Fox News olika program om intervjuer med presidenten. Även kanalens konservative politiska kommentator och programledare Sean Hannity är flitigt omnämnd av Trump.

Förutom att skriva om medier på Twitter använder sig Trump av Twitter för att slippa vända sig till traditionella medier för att föra ut sina budskap. Statsvetaren Frida Stranne menar att Trumps sätt att använda Twitter är problematiskt. Inte bara på grund av att han går förbi de traditionella medierna, utan också på grund av hur han uttrycker sig. 

– Han både ljuger, provocerar och slänger ur sig oförskämdheter som skapar problem i flera led. Hans stab får hela tiden ”rädda” situationer från att inte eskalera till politiska haverier för att Trump skickar ogenomtänkta (vad det verkar) twitterinlägg och hoppar på allt och alla utan att riktigt förstå vilka konsekvenser det kan få, säger hon till DN. 

Samtidigt menar hon att Trump har förstått att hans sätt att använda Twitter får effekt – särskilt när han provocerar. Detta då medierna hoppar på hans twitterutspel, och rapporterar om dem. 

Tyvärr missbedömer han sin roll som president och vilket ansvar han har att i olika situationer ena, lugna och sakligt förhålla sig till händelser. 

– Han vet att han når fram så och älskar att provocera. Dessutom var det ett framgångsrikt sätt under kampanjen, då alla medier sprang på hans twitterutspel och han fick stort genomslag på det sättet. Tyvärr missbedömer han sin roll som president och vilket ansvar han har att i olika situationer ena, lugna och sakligt förhålla sig till händelser. Han gör tvärtemot och det sår splittring mellan amerikaner och mellan USA och omvärlden, säger Frida Stranne.

Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, menar att Trump använder Twitter mer för att skapa nyhetsvärde för sig själv än för att nå sin väljarbas.

– Jag tror inte att hans väljarbas finns på Twitter i så stor utsträckning. I USA är det till stora delar ungdomar som befinner sig på Twitter. Men några som däremot har en stor närvaro på Twitter är journalister. Det här är hans sätt att skapa nyhetsvärde för sig själv. Ur det perspektivet är han väldigt strategisk, säger hon.

Kan man se det som en strategi?

– Ja, indirekt så är det nog en mer eller mindre systematisk strategi, med tanke på vad han uttalar sig om. Generellt anser jag att det är ganska olämpligt. Jag tycker inte att han borde twittra så i den positionen.

Utrikesrelationerna – ett farligt spel

Foto: Jim Watson/AFP

Donald Trump använder ofta Twitter för att angripa meningsmotståndare och andra politiska ledare. Flera gånger har han riktat udden mot Nordkorea och dess ledare Kim Jong-Un. Trump har bland annat hotat landet med ”eld och raseri” och kallat diktatorn för ”den lille raketmannen”.

Flera experter som DN har talat med menar att Donald Trump ägnar sig åt ett högt och farligt spel.

– Korta budskap är visserligen ett sätt allt fler kommunicerar via i dag, men i dessa kanaler och med få antal tecken blir risken för missuppfattningar stor, säger statsvetaren och USA-kännaren Frida Stranne, till DN.

Han kan utlösa en konflikt som han sedan inte förmår kontrollera.

– Jag uppfattar inte att Trump förstår vad han gör när det kommer till utrikesrelationer och vad han kan sätta i gång med sina twitterinlägg. Det är nog det som gör mig mest oroad över hans presidentskap, det faktum att han kan utlösa en konflikt som han sedan inte förmår kontrollera, fortsätter hon. 

Historikern och författaren Peter Englund är inne på samma spår och lyfter fram det upptrappade tonläget mellan USA och Nordkorea.

– När två megalomana, stridslystna och irrationella ledare börjar vifta med kärnvapen mot varandra kan det självfallet sluta mycket, mycket illa, säger han till DN

Donald Trump har omnämnt Nordkorea ett 50-tal gånger på Twitter det senaste året. Förutom USA har endast Ryssland fått mer uppmärksamhet. 

Twittrandet om Ryssland har många gånger handlat om att presidenten vill försvara sig – först och främst mot anklagelserna om att det kan finnas olagliga kopplingar mellan personer inom Trump-administrationen och den ryska staten. 

Bland övriga länderna på topplistan återfinns Kina, Mexiko, Iran, Frankrike och Tyskland. Ordet Sverige har bara förekommit i två twitterinlägg, då i anslutning till det uppmärksammade ”i går kväll i Sverige”-uttalandet.

Bland meningsmotståndarna på hemmaplan är det ofta politiker inom Demokraterna som har varit måltavlorna för Trumps attacker – inte minst Hillary Clinton. Namnet Hillary har förekommit närmare 50 gånger i Trumps twitterinlägg det senaste året. I cirka en tredjedel av fallen har hon beskrivits som ”crooked” (skurkaktig). 

Retorikexperten Fredrik Söderquist menar att det är en medveten strategi från Trumps sida att skapa och sprida öknamn som ”Crooked Hillary” och ”Rocket man”. 

– Det fastnar i folks minnen och är svårt att bli av med. Man skapar en nidbild, och en sådan bild får ett eget liv. Människor gör också urval: Man tar till sig nyheter som förstärker den bild man själv har av verkligheten. På så sätt fungerar det stärkande för honom, säger Fredrik Söderquist.

Trumps kommunikation med familjen

Även om en hel del av Donald Trumps twittrande går ut på att attackera motståndare och skriva om vilka framsteg landet gjort under hans ledning finns det också plats för annat. Familjen till exempel.

Donald Trump retweetar det hans barn skriver och gratulerar dem på födelsedagen. Han försvarar sin svärson Jared Kushner när denne anklagas för att ha suspekt samröre med representanter för ryska staten. Och han hyllar sin fru Melania Trump på mors dag. 

Just Melania är också den familjemedlem vars twitterkonto Donald Trump omnämner överlägset mest. Äldsta dottern Ivanka Trump kommer på god andra plats.

Wrestling och ”Covfefe” – några av Trumps mest omtalade inlägg

Trump slår en golfboll på Hillary Clinton: 

I september i år retweetade Trump en fejkad video där han slår en golfboll som träffar Hillary Clinton i ryggen och får henne att falla handlöst framåt. Tidigare samma dag hade presidenten använt samma medium för att uttrycka att han hade många viktiga möten under dagen, men han hade ändå tid att retweeta ”skämtet”. Texten till videon löd ”Donald Trumps fantastiska golfswing #crookedhillary”. Ursprungstwittraren var en användare som tidigare postat antisemitiska twitterinlägg, och även twittrat nedsättande om transpersoner. 

Videon fick stor uppmärksamhet på Twitter, där många var kritiska till videon, och menade att Trump uppmuntrade till våld mot sin tidigare motståndare i presidentvalet. Andra var dock positiva till filmklippet och ansåg att de som kritiserat det saknade humor.

Trump brottar ner CNN:

I juli i år delade presidenten en ihopklippt video som föreställde honom själv när han brottar ner en person med CNN:s logga inklippt över ansiktet. Ursprungsvideon tros komma från ett kort framträdande som Trump gjorde under ett tidigare wrestlingevenemang.

Klippet twittrades ut med hashtaggen ”FNN: Fraud News Network” (bedragarnyhetskanalen) och delades även på det officiella twitterkontot för presidentämbetet. Medan flera användare på nätforumet Reddit menade att de gillade klippet fick det också stark kritik och många var chockade över vad de ansåg vara en våldsförhärligande retorik gentemot nyhetsmedier.

– Att ge sig på individuella journalister eller medieföretag, online eller offline, har en isande effekt och fostrar en miljö där fortsatta trakasserier och fysiska attacker verkar acceptabla, sade Courtney Radsch, chef för organisationen Committee to protect journalism, om klippet till New York Times. 

I augusti, tre dagar efter att en person kört ihjäl en kvinna under en motdemonstration mot en högerextrem demonstration i Charlottesville twittrade Trump ut en bild där ett tåg, med ”Trump” skrivet på loket kör över en figur med en CNN-logga på huvudet. I texten till bilden stod ”Inget kan stoppa Trump-tåget” 

Även detta twitterinlägg fick stark kritik, och togs bort efter bara några minuter. En tjänsteman i Vita huset menade då att det delats av misstag. 

Trump hånar journalister i morgonprogram:

I juni twittrade Donald Trump om MSNBC:s morgonprogram Morning Joe. I sitt inlägg skrev han att programmet hade allt sämre tittarsiffror, att han själv slutat att titta och att journalister i programmet talat illa om honom.

”Hur kommer det då sig att den galna Mika med lågt IQ, tillsammans med Psyko-Joe kom till Mar-a-Lago tre nätter i rad runt nyår, och insisterade på att träffa mig. Hon blödde kraftigt från en plastikoperation. Jag sa nej!” skrev han i en serie twitterinlägg.

Trumps attack kom så sent in i Morning Joes sändning att programledarna inte hann svara på attacken. Men senare skrev journalisterna Joe Scarborough och Mika Brzezinski i National Enquirer att attacken var ett tecken på att presidenten inte mår bra. 

Journalisterna Mika Brzezinski och Joe Scarborough i programmet Morning Joe kallades ”psyko” och ”dum som en sten” av Trump.
Journalisterna Mika Brzezinski och Joe Scarborough i programmet Morning Joe kallades ”psyko” och ”dum som en sten” av Trump. Foto: Linda Forsell

Efter den initiala attacken skrev Donald Trump igen på Twitter att Mika Brzezinski  var ”dum som en sten” och kallade Joe Scarborough ”galen”, men menade att de två inte var dåliga människor, utan att det i stället var deras chefer på NBC som var skyldiga. 

Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders försvarade presidentens twitterinlägg, bland annat i en intervju i Fox News. 

– Jag tror inte att presidenten någonsin har varit en person som attackeras och inte slår tillbaka. Det har gjorts ofattbart många personliga attacker, inte bara mot honom, utan också mot människor runt omkring honom, sade hon. 

Även presidentens fru Melania Trump försvarade sin make och menade att Donald Trump skulle slå tillbaka ”med tio gånger kraften” när han blev attackerad. Republikanernas talman Paul Ryan stod dock inte bakom Trumps attack. 

– Naturligtvis ser jag inte det här som en lämplig kommentar. Det vi försöker göra är att förbättra tonen och hövligheten i debatten. Och det här hjälper såklart inte, sade han vid en presskonferens.

Den mystiska Covfefe-tweeten:

I slutet av maj twittrade Donald  Trump plötsligt ett obegripligt twitterinlägg.

Foto: Skärmdump Twitter

”Trots den oupphörligt negativa pressen covfefe” löd den, och många twitteranvändare gjorde narr av presidentens inlägg och det oförklarliga ordet.

Några timmar senare togs twitterinlägget bort, men Vita husets dåvarande presstalesperson Sean Spicer försvarade skämtsamt presidentens ordval och menade vid en presskonferens att det mycket väl gick att förstå ordet. 

Presidenten och en liten grupp människor förstår exakt vad han menade

– Presidenten och en liten grupp människor förstår exakt vad han menade, sa han.

Samma dag laddades tre låtar upp med ordet ”Covfefe” i sina titlar, och två dagar senare rapporterades den svenska Odd Molly-grundaren Per Holknekt ha köpt varumärket ”covfefe”. 

Presidenten själv svarade på uppmärksamheten med ännu ett inlägg på Twitter: 

”Vem kan lista ut den verkliga betydelsen av covfefe?” skrev han. 

Trump hotar Nordkorea med kärnvapenkrig:

 Under Trumps tid som president har, som tidigare nämnts, hans hantering av Kim Jong-Un, Nordkoreas högste ledare, blivit alltmer aggressiv. I september kallade den amerikanske presidenten ledaren för ”Lilla raketmannen” och skrev att han och hans utrikesminister inte ”skulle finnas kvar länge till”.

Donald Trump hotade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på Twitter.
Donald Trump hotade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un på Twitter. Foto: AP Photo/Wong Maye-E

Utanför FN-skrapan i New York sade Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho till AFP att Nordkorea var redo att genomföra motåtgärder. 

– Trump hävdar att vår ledare inte kommer att finnas kvar mycket länge till och har förklarat krig mot oss, sade han. 

Enligt Twitters användarregler tolereras inte inlägg som uppmanar till eller hotar om våld. Användare som bryter mot reglerna riskerar att stängas av från plattformen permanent. Ett antal användare reagerade på att Trump kunde hota med krig och fortfarande få ha kvar sitt twitterkonto. Något som fick Twitter att lova att klargöra sina regler för vad som är tillåtet – då de menar att alla användare följer samma regler.

”Det här har länge varit intern policy och vi kommer snart att uppdatera våra offentliga regler för att återspegla det. Vi måste bli bättre på det här,” skrev Twitter på Twitter. 

Trump kallar Meryl Streep överskattad:

När skådespelaren Meryl Streep under årets Golden Globe-gala mottog galans hederspris använde hon sitt tal för att prata om mobbning och respektlöshet. Utan att nämna den snart tillträdande presidenten vid namn fick hon alla att förstå vem hon pratade om. Hon berättade om en incident när Trump under sin kampanj hånade en funktionshindrad reporter från New York Times.

– Respektlöshet föder respektlöshet, och våld föder våld. Vi är alla förlorare när de mäktiga använder sin position för att mobba andra, sade skådespelaren.

Talet avslutades med en vädjan om att stötta organisationen ”Committee to Protect Journalists”.

Meryl Streep kallades ”Hollywoods mest överskattade” efter hennes tacktal vid Golden Globe-galan.
Meryl Streep kallades ”Hollywoods mest överskattade” efter hennes tacktal vid Golden Globe-galan. Foto: HFPA / HANDOUT, HFPA / HANDOUT / EPA / TT

Klippet där Meryl Streep håller sitt tal blev snabbt viralt. Men Donald Trump var inte en av dem som hyllade klippet. I stället tog han själv till sin favorit bland mediekanaler för att kritisera Meryl Streep, som är den skådespelare som nominerats till flest Oscarsstatyetter, som han kallade ”en av Hollywoods mest överskattade”. Han kallade också den hyllade skådespelaren för en ”Hillary-lakej”.

Meryl Streep besvarade Donald Trumps kritik i ytterligare ett tal, där hon skämtade om att vara ”överskattad”.

– Ja, jag är den mest överskattade, överprisade och, för närvarande, den mest övertillrättavisade skådespelerskan... i min generation, sade hon vid en välgörenhetsgala för hbtq-personer.

Ironin blev inte mindre när det uppdagades att Trump i en intervju med Hollywood Reporter 2015 sagt att Meryl Streep var ”fantastisk” och ”en bra person”. 

Det ser Trump i sitt eget twitterflöde

Presidentens konto @realDonaldTrump följer 45 andra konton. Åtta av dem är konton knutna till Trumps olika bolag, som Trump Golf, flera av hans olika golfanläggningar och familjeföretaget Trump Organization. Han följer också ett antal medarbetare i administrationen och flera journalister och politiska kommentatorer, främst sådana som är eller har varit knutna till Fox News.

Medlemmar ur Trumps familj står också på följarlistan.

Så gjordes analysen:

Alla twittermeddelanden på kontot @realDonaldTrump som publicerats från den 8 november 2016 till och med den 7 november 2017 har exporterats från Twitter och analyserats. 2412 twittermeddelanden har analyserats.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.