Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

I Irmas spår: Sex omkomna när äldreboende blev strömlöst

Inte mycket kvar i strukturväg av detta hus, desto mer bråte runtom det, efter Irmas härjningar i Big Pine Key i Florida Keys, ögruppen som sträcker ut sig längst söderut i delstaten.
Inte mycket kvar i strukturväg av detta hus, desto mer bråte runtom det, efter Irmas härjningar i Big Pine Key i Florida Keys, ögruppen som sträcker ut sig längst söderut i delstaten. Foto: Alan Diaz / AP

Fortfarande är miljontals människor i den amerikanska delstaten Florida utan ström efter ovädret Irma — och sex personer har avlidit sedan ett äldreboende blivit strömlöst. Efter kritik lovar nu Storbritannien och Frankrike mer stöd till sina respektive länders områden i Karibien som drabbats av Irma.

Omkring 9,5 miljoner människor är fortfarande på onsdagen utan ström i Florida efter Irma. 5,5 miljoner har fått tillbaka elen i en av de största insatserna i amerikansk historia. Men det kan ta veckor innan strömmen är tillbaka för alla.

Det drabbade äldreboendet evakuerades på onsdagen. Barbara Sharief, borgmästare i området Broward kring Fort Lauderdale, säger att tre boende avlidit på plats och tre på sjukhus samt att dödsorsakerna utreds.

Enligt medier evakuerades 120 från boendet på grund av strömlöshet i kombination med extrem hetta. En brottsutredning är inledd om händelsen.

Därmed har ett 20-tal personer dött i spåren av Irmas framfart i Florida.

Vita huset har meddelat att president Donald Trump och hans fru Melania kommer att besöka Florida på torsdag.

Storbritannien och Frankrike har fått kritik för att hjälpen dröjt och att myndigheterna lämnat de nödställda i sticket.

Under tisdagen reste Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson till öar i det orkandrabbade Karibien. Johnson besökte Brittiska Jungfruöarna, Barbados och Anguilla, där närmare 1.000 brittiska soldater placerats för att bistå med hjälpinsatser och att hålla ordning.

Nu klargör Storbritanniens premiärminister Theresa May att ytterligare 25 miljoner pund (motsvarande 264 miljoner kronor) sätts av till området, förutom de 32 miljoner pund som redan meddelats.

– Jag vill understryka att det inte bara är kortsiktigt, vi kommer att finnas där långsiktigt också, säger Johnson.

Macron försvarade sig när han landade på Guadeloupe på väg till Saint Martin. Han säger att franska myndigheter varit förberedda till den grad som varit möjligt.

- Nu är det inte tid för bråk. Att livet återgår till det normala har största prioritet, sade han.

På Saint Barthélemy kommer det kommersiella flyget att återupptas på onsdagen, enligt flygplatsen.

Över 55 dödsfall kopplas till ovädret i Karibien och USA, enligt de senaste rapporterna från myndigheterna. I USA rör det sig om flest dödsfall i Florida, men även i South Carolina och Georgia har människor mist livet på grund av ovädret.

I storstaden Miami i Florida greps över 50 misstänkta plundrare under Irmas framfart. Av dem misstänks 26 ha brutit sig in i en Walmart-butik. Det finns videobilder på hur människor lastar in saker i sina bilar.

Det nattliga utegångsförbud som funnits i området sedan i söndags har nu tagits bort. Polisen säger att man sätter in fler resurser för att motverka befarad ökad brottslighet.

Ovädret Irma har mattats markant, och är sedan tisdagen nedgraderat till ett tropiskt lågtryck. Orkanen Jose, som under en tid rört sig över Atlanten en bit öster om Karibien, har också mattats av och klassades på onsdagen som en kategori 1-orkan av amerikanska orkaninstitutet NHC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.