Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/i-kvall-stanger-boris-johnson-parlamentet/

Världen

I natt stänger Boris Johnson parlamentet

En kritisk demonstrant utanför det brittiska parlamentet. Foto: Isabel Infantes/AFP

I natt stänger premiärminister Boris Johnson det brittiska parlamentet fram till och med den 14 oktober. Samtidigt ställs Johnson inför en ny lag som kräver att han ska be EU om ännu en senareläggning av Storbritanniens utträde.

– Det finns inget mandat för ett avtalslöst utträde, sa Labourledaren Jeremy Corbyn i en livlig debatt i parlamentet sent på måndagskvällen.

TT Text

I natt stänger premiärminister Boris Johnson det brittiska parlamentet fram till och med den 14 oktober. Samtidigt ställs Johnson inför en ny lag som kräver att han ska be EU om ännu en senareläggning av Storbritanniens utträde.

Enligt den lag som hittills har gällt ska Storbritannien lämna EU den 31 oktober. Ett datum som premiärminister Boris Johnson sagt inte kommer ändras. 

Men tidigare i veckan antog parlamentet en ny lag som tvingar regeringen att ansöka om ännu en senareläggning till åtminstone den 31 januari nästa år om regeringen inte lyckats få till stånd ett avtal med EU som kan godkännas av parlamentet senast den 19 oktober – eller om Storbritanniens då skulle stå avtalslöst.

Enligt folkomröstningen 2017 skulle utträdet egentligen ha ägt rum den 29 mars i år men har, med EU:s godkännande, skjutits upp till den 31 oktober.

Detta är alltså något som Boris Johnson tydligt sagt att han inte kommer att låta hända igen. Han kommer inte att tillåta att utträdet återigen skjuts på framtiden och kommer inte att be EU om någon förlängning.

På måndagen sa en talesperson för Boris Johnson att premiärministern kommer att följa den nya lagen men att han inte kommer att begära någon förlängning. Premiärministern har varnats för att han kan komma att ställas inför rätta om han inte uppfyller detta, skriver BBC.

Labourledaren Jeremy Corbyn konstaterade på måndagskvällen, i en utdragen och livlig debatt i parlamentet, att den nya lagen är mycket ovanlig:

– Att parlamentet ska behöva godkänna en lag som säger att regeringen ska följa det parlamentet har beslutat säger det mesta om den tid vi lever i.

– Vi har en parlamentarisk demokrati, inte en president som kan bestämma över oss. Nu måste regeringen lyda lagen.

Frågan är alltså om Boris Johnson tänker komma tillbaka till parlamentet med ett förslag till avtal. Något som kan bli verklighet tidigast sedan parlamentet åter samlats.

Allt detta hänger samman med att Storbritanniens regering la fram den motion som kommer att stänga parlamentet fram till den 14 oktober. Något som fått mycket stark kritik från en lång rad parlamentariker som ser hur en rad viktiga frågor nu inte kan behandlas:

– Jag är förfärad över hur Johnson stänger parlamentet i en tid där det råder en nationell kris. Och det handlar inte enbart om Brexit, det handlar om att sjukvårdssystemet har brist på pengar, ökningen av antalet brott, skolor som är desperata för att få mer resurser, boende, fattigdom, låga löner, nedskärningar i kommunernas service och mycket mer, skrev oppositionens skuggminister när det gäller bostadsfrågor Alex Cunningham enligt The Guardian.

Enligt vissa bedömare, som den tidigare domaren i högsta domstolen Jonathan Sumption, måste Johnson göra ett ärligt försök att få till stånd en förlängning för att inte riskera att ställas inför rätta för domstolstrots.

Kvällens debatt blev minst sagt livlig när Boris Johnson kom till kammaren, många timmar efter det att debatten börjat. Och premiärministern slog fast att han står fast vid sitt tidigare löfte:

– Den 17 oktober kommer jag att åka till Bryssel för att diskutera vårt utträde den 31 oktober, förhoppningsvis med ett avtal men kanske utan. Jag kommer inte att be om ännu ett senareläggande av Brexit, sa Johnson medan kammarens ledamöter höjde sina röster.

Labourledaren konstaterade att premiärministern kommer att bryta mot lagen.

– Vad premiärministern inte förstår är att oppositionen varit mycket tydlig. En ”no deal” finns inte på bordet, sa Corbyn. 

I ett tal attackerade Johnson Labour som han menade egentligen vill ha ett nyval men nu säger nej ”eftersom de vet att de kommer att förlora”. 

– Vill kammaren ha ännu ett senareläggande måste man fråga folket, sa Johnson.

Jeremy Corbyn sa att partiet var för ett nyval men inte i det läge som nu råder i landet och räknade upp ungefär samma punkter som Alex Cunningham listat för The Guardian som viktiga frågor som måste lösas.

Corbyn attackerade den sittande regeringen som han menade enbart försöker driva igenom ett avtalslöst utträde från EU.

– Det är inte vad folket röstade för när man röstade för Brexit, sa Corbyn som krävde korten på bordet från Boris Johnson som han menade inte har någon plan för att försöka få igenom ett avtal med EU.

Liberaldemokraternas ledare Jo Swinson utmanade Boris Johnson när hon ifrågasatte hur premiärministern skulle klara av att förhandla fram ett avtal med EU, på bara fyra veckor, samtidigt som han skulle driva en valkampanj:

– Det är inte seriöst. Premiärministern kan ha sitt nyval så snart han har ordnat ett avtal, sa hon.

Liberaldemokraterna vill stoppa Brexit.

På måndagen meddelade också parlamentets talman John Bercow att han kommer att avgå senast den 31 oktober.