Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

I Polen vill regeringen att kvinnorna stannar hemma

Marta Bednarska med sin familj mannen José, och barnen Jan och Sofia.
Marta Bednarska med sin familj mannen José, och barnen Jan och Sofia. Other: Alexander Mahmoud

Warszawa. I Polen uppmuntrar regeringen kvinnor att föda fler barn och stanna hemma längre. Men skillnaderna i kvinnors villkor är stora mellan den konservativa landsbygden och de moderna storstäderna.

Marta Bednarska tror själv att hon representerar ett annat Polen än det land där jämställdheten backar.

Hon är välutbildad, välbetald och fick barn relativt sent. Hon arbetar heltid, eller näst intill. En hemhjälp tar hand om tvååriga dottern Sofia, medan sjuårige sonen Jan går långa dagar i skolan.

När jag frågar om hon har några väninnor som har valt att stanna hemma med barnen funderar hon en stund.

– Nej, ingen alls tror jag. Däremot har jag en bekant vars man tog ledigt när hon fick chansen att flytta till ett nytt och bättre jobb.

Jag träffar 39-åriga Marta på ett kafé i gatuplanet på den glänsande moderna glasbyggnad i centrala Warszawa där hon arbetar som grafisk formgivare för en internationell konsultfirma.

– Min familj är nog ganska modern, säger hon. Samtidigt är det nästan alltid jag som hämtar och lämnar vår son i skolan.

Martas man José är spanjor och satsade härom året på att öppna en språkskola i egen regi. Han arbetar ofta från tidig morgon till sen kväll.

– Vi gjorde en överenskommelse när han startade sitt eget företag, att jag skulle ta ett större ansvar för barnen. Men han hjälper till, absolut. På fredagarna är det alltid han som hämtar i skolan.

Jag säger att resonemanget känns bekant: visst är vi jämställda, men just nu gör vi ett undantag. Och om den snälle mannen som ”hjälper till”. Marta skrattar.

– Ja, den där formuleringen om att hjälpa till är rätt avslöjande. Men en sak kan jag säga: José lagar nästan all mat hos oss, jag är helt oduglig på det.

Det fina kontorshuset på Pilsudskiplatsen är så långt man kan komma från det mer lantliga Polen där konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, PIS, har huvuddelen av sina väljare.

PIS-regeringen tillträdde i november 2015 efter att i åtta år varit borta från makten, och därför går det inte att klandra den för siffrorna i EU-rapporten – där 2016 och 2017 ju inte är med. Att jämställdheten backar på vissa punkter får främst tillskrivas de liberala regeringar som satt fram tills för två år sedan.

Ändå är den nuvarande regeringen ganska tydlig med att den vill ha en återgång till mer traditionella könsroller. Det populära flerbarnsbidraget som PIS har infört, kallat ”500 plus”, syftar bland annat just till att kvinnor ska föda fler barn och kunna stanna hemma med dem i större utsträckning.

Bidraget har inte funnits mer än ett år, men mycket tyder på att det får effekten att kvinnor arbetar mer i hemmet och mindre utanför det, åtminstone på den konservativa, katolskt präglade landsbygden.

Kanske visar det sig att jämställdhetsindex har sjunkit ännu mer i Polen om några år.

Samtidigt kan utvecklingen vara på väg åt motsatt håll i Warszawa och andra polska storstäder. Det tror åtminstone Marta Bednarska.

– Men det har kanske mindre med politiken att göra och mer med arbetsgivarna. Mitt företag till exempel söker aktivt efter kvinnor för att öka balansen mellan könen. Och det uppmuntrar män att ta pappaledigt, säger hon.

– I dag kan man faktiskt se män som drar barnvagnar i Warszawa. Det kunde man inte för tio år sedan.

Läs mer: Jämställdheten går tillbaka i flera EU-länder

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.