Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 21:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/i-prariens-kottfabriker-vaxer-klimathotet/

Världen

I präriens köttfabriker växer klimathotet

Bild 1 av 8 På familjeägda Texas Beef rider cowboys varje dag för att inspektera de 40.000 djur som finns i inhägnader för sjuka kor. Varje år producerar företaget 200.000 djur.
Foto: MICHAEL STRAVATO
Bild 2 av 8 Boskapen på Texas Beef får kraftfoder, vaccin och steroider – och antibiotika som ”kosttillskott”.
Foto: MICHAEL STRAVATO
Bild 3 av 8 Restaurangen The Big Texan Steakhouse, är ett gammal välkänt landmärke i Amarillo…
Foto: MICHAEL STRAVATO
Bild 4 av 8 …och här gäller kvantitet gäller framför kvalitet.
Foto: MICHAEL STRAVATO
Bild 5 av 8 ”Feed yards” är matintensiva lerhagar där korna placeras tätt samman, i syfte att åstadkomma så snabb och kraftig tillväxt som möjligt.
Foto: MICHAEL STRAVATO
Bild 6 av 8 Korna på ranchen får hormoner i ett stift som skjuts in bakom örat.
Foto: MICHAEL STRAVATO
Bild 7 av 8 Bill O’Briens ranch är på över 40.000 hektar, dubbelt så stor som Stockholms stad.
Foto: MICHAEL STRAVATO
Bild 8 av 8 I det platta landskapet ser man långt. Kor syns utspridda i omgivningarna.
Foto: MICHAEL STRAVATO

USA är en av de största producenterna av biff i världen. Korna föds ofta upp under industriella förhållanden och ges både kraftfoder och hormoner och antibiotika för maximal tillväxt.

Här tyder ingenting på en långsiktigt vikande produktion av kött – trots konsekvenserna för klimatet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in