Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

IAEA avslutar Iran-utredning

FN:s atomenergiorgan IAEA avslutar utredningen om huruvida Iran tidigare hade planer på att utveckla kärnvapen, enligt ett beslut på tisdagen. På tisdagen kom också en expertpanel fram till att Irans missilförsök i oktober strider mot FN:s förbud.

IAEA:s beslut är en viktig del för att den internationella överenskommelsen med Iran som slöts med världens stormakter i juli ska bli verklighet.

Beslutet välkomnas av Iran, som hela tiden har sagt att landets atomenergiprogram endast haft fredliga syften. Iran har samtidigt varnat för att om utredningen fortsatte skulle det vara ett stort hinder i sexpartsuppgörelsen om att Iran ska skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader.

Senare på tisdagen blev det känt vad en grupp experter som övervakar sanktionerna som FN:s säkerhetsråd utfärdat mot Iran kommit fram till när det gäller uppskjutningen av en missil i oktober. Gruppen konstaterar att missilen var av den typ som skulle kunna bära en kärnvapenladdning, något som strider mot FN-resolutionen, skriver Reuters.

Gruppens resultat kommer att sätta USA:s avtal med Iran i fokus på nytt. Den interna kritiken i USA mot president Obamas överenskommelse med Teheran har hittills varit mycket hård.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.