Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iaea-kraver-svar-fran-iran-om-centrifuger-for-uran/

Världen

IAEA kräver svar från Iran om centrifuger för uran

Irans sändebud i IAEA, Gharib Abadi. Foto: Ronald Zak/AP

Iran har aktiverat ett antal avancerade urancentrifuger. Nu kräver Internationella atomenergiorganet IAEA att landet omgående svarar på en rad frågor om sin anrikning.

TT Text

Dagar efter att Irans regering meddelat att man aktiverat 40 centrifuger för att producera ytterligare anrikat uran kräver IAEA att landet snarast svarar på en rad frågor om landets anrikning och i vilken mån man följer kärnenergiavtalet (JCPOA)

IAEA bekräftar att Iran installerar avancerade urancentrifuger i anläggningen i Natanz och att centrifugerna förberetts för tester med uranhexafluorid, UF6. Atomenergiorganet uppger att Iran den 7 september antingen installerat eller höll på att installera 22 centrifuger av modell IR-4, en IR-5, 30 stycken IR-6 och tre IR-5s.

Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH i Stockholm, säger att det inte är några stora mängder, utan tror att det handlar om att Iran provar ny teknik, snarare än att utöka sin kapacitet för att tillverka kärnvapen.

– Det låter mer som en så kallad testkaskad. Det verkar som om de provar ny teknik för att visa för sig själva att de behärskar mer avancerad teknik.

– De har samma kapacitet som tidigare och den innebär att de är ett år från att ha ett färdigt kärnvapen om de skulle vilja det.

IAEA:s bekräftelse kommer kort efter det att Iran beskyllt europeiska länder för att inte ge landet någon annan utväg än att börja backa från sina åtaganden i kärnenergiavtalet.

Irans regering beskriver de nya centrifugerna som mycket kraftigare än de som tidigare varit i bruk. Enligt det internationella kärnenergiavtalet från 2015 tillåts landet bara ha ett begränsat antal första generationens centrifuger för anrikning av uran. Landet har redan överskridit gränsen för hur mycket uran man får anrika enligt kärnenergiavtalet.