Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 14:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/iaea-tsunamiriskerna-underskattades/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

IAEA: Tsunamiriskerna underskattades

Japan underskattade tsunamirisken och måste övervaka folkets hälsoutveckling efter olyckan i Fukushima. Det meddelar IAEA:s kärnkraftsinspektörer i en preliminär rapport som Reuters tagit del av.

– Det finns vissa aspekter av säkerhetsplaneringen vid Fukushima som i backspegeln är väldigt korkade och blottar en brist på fantasi. Kärnkraftsindustrin kan bättre än så, säger amerikanska säkerhetsexperten Kim Kearfott till Reuters.

Ledningen för Fukushima-ägarna, Tepco, har fått stå till svars tidigare under krisen och i en tre sidor lång preliminär rapport upprepar och inskärper IAEA delar av kritiken. FN:s atomenergiorgan skriver bland annat om brister i byggnadernas struktur som gjorde att de inte klarade av en jordbävning och en tsunami i tät följd.

Varför fanns till exempel ingen plan B för vågor högre än det 5,7 meter höga tsunamiskyddet runt anläggningen, frågar sig IAEA. Forskare från såväl myndigheter som Tepco självt hade varnat för riskerna att höga vågor kunde slå ut elförsörjningen till reaktorerna, vilket var precis det som hände.

Med vad som hände i Fukushima som exempel konstateras i IAEA:s rapport att kärnkraftsanläggningar generellt kan dra lärdomar om vikten av god beredskap och täta översyner med naturkatastrofer i åtanke. Det gäller i allt från arkitektritandet till den långsiktiga driften.

– Japanska verksamheter med atomenergi måste uppdateras grundat i internationella råd. Mycket av den sortes råd har tidigare nonchalerats, säger Kim Kearfott.

Japan har totalt 54 reaktorer, men efter olyckan är bara 19 i drift. Det är av säkerhetsskäl de andra är avstängda. Inte nödvändigtvis för att de löper risk att haverera, men väl för att underhålla och rusta dem för eventuella katastrofer. Premiärminister Naoto Kan har välkomnat IAEA:s granskning.

IAEA:s delegation består av experter från tolv länder och leds av brittiske Michael Weightman. Fukushima är en av tre japanska anläggningar som ingår i granskningen. Den färdiga rapporten ska presenteras under det internationella kärnkraftspolitiska möte i Wien den 20 till 24 juni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.