Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

ICC: Arrestera Khaddafi

Muammar Khaddafi är nu en efterlyst man och ICC vill se honom inför rätta för brott mot mänskligheten. Beskedet välkomnas av regimkritiker, men frågan är vem som kan gripa honom.

Brott mot mänskligheten, mord och förföljelser – listan över anklagelser mot Libyens Khaddafi är diger när Internationella brottmålsdomstolen (ICC) nu gett order om att han, liksom sonen Saif al-Islam och säkerhetschefen Abdullah al-Sanussi, ska arresteras.

Att de tre hamnar bakom lås och bom är, enligt ICC:s domare, nödvändigt för att förhindra fortsatta brott och för att de inte ska försöka sabotera utredningen. Dessutom bedöms ett gripande, inte helt oväntat, vara en förutsättning för att de åtalade över huvud taget ska infinna sig vid rätten.

Arresteringsordern kommer som ett välkommet besked, säger Shaban Elgale, regimkritisk aktivist i Sverige:

– Det hjälper till att få fatt på Khaddafi och ställa honom, hans son och säkerhetschefen inför rätta.

Kruxet är att Libyen inte har skrivit på Romstadgan som ICC bygger på. Därmed erkänner man inte domstolens auktoritet och att Khaddafi själv skulle överlämna sig verkar enligt ICC-domarna själva vara osannolikt.

– Samtidigt, för oss libyer, är det ett stort framsteg för frihet och demokrati i Libyen, säger Elgale.

Arresteringsordern begränsar visserligen Khaddafis möjligheter att resa i utlandet utan att riskera ett gripande. Men Sudans president Omar al-Bashir har som jämförelse kunnat resa till flera afrikanska länder trots en liknande efterlysning från ICC.

Nato välkomnar ICC:s beslut som ännu ett tecken på "Khaddafiregimens växande isolering", en signal om att tiden rinner ut.

Samtidigt kryper frontlinjen allt närmare Tripoli då strider kring staden Bir al-Ghanam blossat upp, enligt aktivister sedan rebellsoldater under söndagen tvingat regimen till reträtt.

– Det var hårda strider i går, säger en ung man i telefon till TT från staden Yafran.

– De oppositionella styrkorna pressade Khaddafis soldater tillbaka till Bir al-Ghanam.

ICC

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är den enda internationella domstol som är permanent inrättad för att granska misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser och "aggression".

Den 3 mars inledde Internationella brottmålsdomstolen (ICC) en utredning för att avgöra om Khaddafis regim begått brott mot mänskligheten. Den 16 maj begärde chefsåklagaren att tre personer i regimens ledning grips.

ICC har ingen egen polisstyrka utan bygger på medlemsländernas vilja att agera genom att till exempel lämna ut misstänkta.

Romstadgan 1998, som lägger grunden för ICC, skrevs under av 120 länder. För att den skulle träda i kraft krävdes att minst 60 länders parlament godkänt (ratificerat) den; det målet nåddes 2002.

Det är brott begångna därefter som kan tas upp i ICC.

Inga domar har meddelats ännu. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.