Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Icke gråtande nordkoreaner sänds till arbetsläger”

Sorgeceremonierna i Nordkorea efter diktatorn Kim Jong-Ils död uppges ha avslutats. Nu följer bestraffningarna av de nordkoreaner som inte medverkade på föreskrivet sätt i det kollektiva gråtandet, hävdas i rapporter från Sydkorea.

Enligt Daily NK, en nätbaserad tidning som från Sydkorea bevakar utvecklingen i Nordkorea, kan de medborgare som inte infann sig till sorgehögtiderna eller som på ett oengagerat sätt deltog nu bereda sig på straffet för sin olydnad. Myndigheterna dömer dessa människor till straffarbete i minst sex månader i speciella arbetsläger, uppger tidningen.

Uppgifterna har inte bekräftats av andra källor, men Daily NK uppger att man får in information från nordkoreaner som, trots risken för upptäckt, samlar in och förmedlar information inifrån Nordkorea via främst telefon. Genom att röra sig i gränstrakterna mot Kina kan nordkoreaner nå kinesiska mobiltelenät och den vägen vidareföra rapporterna till Sydkorea.

En sådan källa i nordkoreanska provinsen Hamkyung rapporterar att de som döms antingen inte har ställt upp alls i sorgearrangemangen eller har deltagit ”men utan att gråta och utan att verka vara genuint sörjande”.

Vidare uppger källan att personer som anklagas för att ryktesvägen uttala kritik mot landets dynastiliknande maktelit skickas till omskolningsläger för att ”komma på bättre tankar”, eller förvisas tillsammans med sina familjer till avlägsna landsbygdsområden i det kommunistiska landet.

Direkt efter sorgeperiodens slut, den 29 december, inleddes ”kritiksessioner” på bland annat arbetsplatser där, enligt en källa, det skapades ”en ondskefull atmosfär som ledde till rädsla bland deltagarna”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.