Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Idlib demonstrerar för fred – stormakterna rustar

På fredagen fortsatte de diplomatiska ansträngningarna för att undvika en massiv attack mot den syriska provinsen Idlib. Men på marken pågår krigsförberedelser, samtidigt som Idlibs invånare demonstrerar för fred.

Fredagen är en ledig dag i det huvudsakligen muslimska Idlib. Efter middagsbönen i moskéerna ordnades fredsmanifestationer i många städer och samhällen runt om i provinsen.

Under veckan har invånarnas rädsla eldats under av rapporter om stora truppsammandragningar av regeringssoldater längs Idlibs södra gräns. En attack anses vara nära förestående.

– Vi vill visa omvärlden att vi inte är några terrorister utan vanliga familjefäder och mödrar som vill leva i fred, säger den 28-årige konstnären Abdallah Jamalo till DN i telefon från Binnish, en stad på cirka 30.000 invånare i den norra delen av Idlib.

Under slagord som ”Avgå al-Assad” och ”Fred nu” samlades cirka 5.000 människor i centrala Binnish.

Läs mer: Oron ökar för kemvapenattack i Idlib 

Även på andra håll markerade Idlibs civilsamhälle mot den annalkande offensiven. Så skedde exempelvis i Kafranbel i den sydligaste delen av provinsen.

– Jag blir nästan gråtfärdig när jag ser mina vänner stå upp för fred, värdighet och rättvisa. Att sju års bombkrig inte lyckats knäcka oss är inget annat än ett mirakel, säger medborgarjournalisten Raed Fares till DN.

Rade Fares uppskattar att cirka 5.000 demonstranter mött upp även i Kafranbel.

Samtidigt som folket i Idlib ropar efter fred fortsätter de diplomatiska ansträngningarna för att undvika en attack som många fruktar kan bli Syrienkrigets blodigaste. 

På fredagen kom nyheten att Rysslands president Vladimir Putin ska möta sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan på måndag i ryska Sotji. Presidentmötet ska helt ägnas åt situationen i Idlib.

Putin, som på fredagen talade om Syrienfrågan med FN:s säkerhetsråd, har hela tiden markerat att ”terroristerna” i Idlib måste oskadliggöras. 

Erdogan anser att Syrien och dess uppbackare Ryssland borde kunna bekämpa terroristerna utan att civilbefolkningen hamnar i kläm. 

Men den turkiske presidenten är också angelägen om att Turkiet ska garanteras fortsatt närvaro i den nordligaste delen av Syrien. Den delen av landet är ett starkt fäste för de syriska kurder som också är lierade med det Erdoganfientliga kurdpartiet PKK.

Fakta.Krisen i Idlib

Idlib är den sista provinsen i Syrien som domineras av den syriska regimens motståndare.

En storskalig regimoffensiv väntas i provinsen där det bor drygt tre miljoner människor. 

FN har tidigare sagt att en offensiv kan leda till en flyktingvåg som omfattar upp emot 800 000 människor.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.