Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ifrågasatt FN-panel dömer likadant i nästan 100 procent av fallen

Julian Assange håller upp den kritiserade rapporten.
Julian Assange håller upp den kritiserade rapporten. Foto: Frank Augstein/AP

Panelen som på fredagen presenterade den hårt kritiserade rapporten om att våldtäktsanklagade Julian Assange frihetsberövats godtyckligt har satts under lupp. De senaste fem åren har UNWGAD landat i samma slutsats i 99,8 procent av fallen.

Julian Assange har frihetsberövats godtyckligt i tre år och förtjänar kompensation från Storbritannien och Sverige, var FN-panelens slutsats som presenterades på fredagen. Bara en av arbetsgruppens fem ledamöter tycker att Assange-fallet inte alls handlar om frihetsberövande och därför inte ens ska behandlas av dem.

Vem som helst kan anmäla fall till FN:s arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden, UNWGAD, som instiftades 1991. Iögonfallande ofta fattar gruppen beslut som ligger i linje med anmälan.

Av UNWGAD:s egna årsrapporter att döma rör det sig närmare bestämt om nästan 100 procent av de senaste fem årens 1.325 behandlade ärenden. Enligt DN:s genomgång har endast tre av besluten gått mot anmälarens önskemål.

2013 godkände panelen att Schweiz frihetsberövat en mordmisstänkt man och 2009 nekade man en mexikansk mans önskan om att utreda huruvida det är ok att dömas till flera påföljande fängelsestraff. I ett fall från 2012 bedömde man det som rimligt att sociala myndigheter i Filippinerna förhörde fem minderåriga om deras föräldrar.

FN-panelens fem ledamöter byts ut regelbundet och leds för tillfället av sydkoreanske Seong-Phil Hong som undervisar i internationell rätt och investeringsetik. De andra är José Guevara (människorättsforskare från Mexiko), Sètondji Roland Adjovi (Afrikastudier- och människorättslärare från Benin), Leigh Toomey (tidigare knuten till Raoul Wallenberg-institutet människorättslärare från Australien, liksom Assange varför hon avstod att delta) och panelens enda skiljaktiga ledamot Vladimir Tochilovsky (människorättsforskare från Ukraina).

Tochilovsky tycker, i likhet med många externa experter, att Assange-fallet ligger utanför UNWGAD:s mandat. Dessutom, påpekar han som också många andra gjort, att Assange inte alls är frihetsberövad utan att han sökt sig till Ecuadors ambassad själv. 

Ukrainaren skriver i sin skiljaktiga mening att Assange är på Ecuadors ambassad bara för att undvika ett gripande, precis som många andra misstänkta flyr till platser där de kan undkomma rättvisan. ”Men sådana platser för självvald isolering kan inte betraktas som frihetsberövande i arbetsgruppens mening”, skriver Tochilovsky som menar att ärendet hellre skulle behandlas av FN:s eller Europadomstolens organ för mänskliga rättigheter.

Läs hela UNWGAD:s beslut inklusive Tochilovskys skiljaktiga mening.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.