Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ifrågasatt May till försvar om Syrien–attacken

Theresa May.
Theresa May. Foto: Simon Dawson/AFP

Brittiska premiärministern Theresa May svarar nu för första gången på parlamentets kritik om flyganfallen i Syrien. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn har beskrivit attacken som ”både felaktig och missuppfattad”.

Efter att Frankrike, Storbritannien och USA genomförde ett robotanfall mot Syrien i helgen har Theresa May fått hård kritik. Den militära insatsen genomfördes utan att parlamentet tillfrågades.

På måndag eftermiddag kommer May att framträda i parlamentet för att förklara sitt ställningstagande inför parlamentsledamöterna. 

Motivet till anfallet var den misstänkta kemvapenattacken i Douma förra helgen, där minst 60 civila personer beräknas ha dödats. Den syriska regimen står anklagad för denna och tidigare attacker – och syftet med lördagens anfall var enligt västledarna att avskräcka Damaskus från att göra det igen.

Läs mer: Syrienattacken ineffektiv mot regimens moral

Labourledaren Jeremy Corbyn är starkt kritisk till insatsen. I en intervju med tidningen The Guardian menade han att attacken antingen var en ren symbolhandling där man bombade mot redan tomma byggnader som inte har någon effekt i avskräckande syfte. Eller så var det en förberedelse för en bredare militär insats, vilket ökar risken för en farlig upptrappning av kriget, dödstalen och en direkt konfrontation mellan USA och Ryssland. 

– Ingen av åtgärderna erbjuder ett slut på kriget och lidandet eller någon möjlighet att rädda liv – snarare det motsatta, säger Corbyn till tidningen.

Läs mer: Vita huset uppger att USA vill lämna Syrien så fort som möjligt 

Theresa May förväntas försvara den militära attacken med argumenten att den syftade till att minska mänskligt lidande i Syrien och att det ligger i Storbritanniens intresse att förhindra nya kemvapenattacker, skriver Guardian. Dessutom visar den gemensamma internationella attacken att det finns ett brett internationellt stöd. 

Premiärministern kommer troligen också hävda att handlingen syftade till att föra tillbaka Syrienregimen till förhandlingsbordet. 

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har fått kritik för insatsen. I en tv-intervju på söndagen betonade Macron att helgens attack mot Syrien inte ska betraktas som en krigshandling gentemot regimen i Damaskus.

– Vi har inte förklarat krig mot Bashar al-Assad, säger Macron.

Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. Foto: FRANCOIS GUILLOT

Måltavlorna för attacken var tre platser som uppges ha varit kopplade till Syriens kemvapenprogram. Det var ett forskningscenter utanför Damaskus samt ett vapenlager och en militär anläggning väster om staden Homs.

– Kapaciteten för deras kemvapenproduktion har förstörts, säger Macron.

Läs mer: Satellitbilder visar på stor förstörelse av mål i Syrien.

Macron hävdar också i intervjun, som gjordes för att det snart är ett år sedan han tillträdde som president, att bland annat han var den som övertalade president Donald Trump att låta USA ha ett fortsatt långsiktigt engagemang i Syrien.

Arabförbundets 22 medlemsländer uppmanar till en internationell utredning av användandet av kemvapen i Syrien efter dess toppmöte i Saudiarabien i helgen. De vill även se fler sanktioner mot landet. 

Medlemsstaterna är dock splittrade vad gäller lördagens robotattack mot Syrien. Saudiarabien och dess allierade har uttryckt stöd för attacken, medan Irak och Libanon har fördömt den.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.