Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 19:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ilhan-omar-tvingas-be-om-ursakt-for-antisemitiska-tweets/

Världen

Ilhan Omar tvingas be om ursäkt för antisemitiska tweets

Kongressledamoten Ilhan Omar. Foto: Mandel Ngan/AFP

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar tvingas be om ursäkt för tweets som antyder att Israelvänner drivs av ekonomiska motiv.

Björn af Kleen
Rätta artikel

Demokraternas ledarskikt skräder inte orden mot den egna kongressledamoten Ilhan Omar, en nyinstallerad 37-årig muslim som representerar ett progressivt distrikt i Minnesota. 

Demokraterna, inklusive talmannen Nancy Pelosi, skriver att ”Omars användande av antisemitiska anspelningar och fördomsfulla anklagelser mot Israels försvarare är djupt stötande”. 

Detta har tvingat fram en ursäkt från Omar i elfte timmen. Omar skriver att antisemitism är på riktigt och uttrycker tacksamhet gentemot sina judiska kollegor som ”undervisar mig om den smärtsamma historien bakom antisemitiska anspelningar”.

Uppsträckningen från partiledningen, och representanter från flera antirasistiska organisationer, kom efter tweets som Omar formulerade i söndags kväll. Omar skrev då apropå politiker som stöttar Israel: ”It's all about the Benjamins baby”. ”Benjamins” syftar på hundradollarssedlar. Budskapet var att Israels försvarare drivs av pengar. När en journalist frågade Omar vem hon tror betalar amerikanska politiker för att försvara Israel, svarade hon: ”AIPAC!”. Akronymen för American Israel Public Affairs Committee, en stor påverkansorganisation.

Aipac anses ha stor politisk betydelse för relationen mellan USA och Israel och arrangerar bland annat resor för amerikanska politiker till Israel. Men den skänker inte pengar direkt till enskilda amerikanska politiker. Det kunde därför uppfattas som om Omar spekulerade i en antisemitisk kliché: att vänner till Israel korrumperats av pengastinna judar. Det finns många motiv bakom amerikanska politikers stöd för Israel – geopolitiska, kulturella, religiösa. Om man reducerar förklaringen till ekonomiska motiv öppnar man sig för antisemitiska anklagelser.

Omar låg inte på plus innan söndagens formuleringar. En tweet skriven för fem år sedan har fortsatt jaga henne. Hon skrev i november 2012 att ”Israel har hypnotiserat världen, må Allah väcka sitt folk och hjälpa dem att se Israels djävulska handlingar”. Den kommentaren har tolkats som om Omar flirtar med antisemitiska föreställningar om en dold judisk världsmakt.  

Ilhan Omar och partikollegan Rashida Tlaib från Detroit är kongressens två första muslimska kvinnor någonsin. Omar är den första som bär slöja. Hon växte upp i Somalia, vars befolkning är förbjuden från att resa in i USA, enligt Trumps inreseförbud.

Kevin McCarthy, Republikanernas ledare i representanthuset, har varit drivande i kritiken mot Omar och Tlaib. Men McCarthy har sitt eget bagage i frågan. I höstas sade McCarthy att George Soros, Michael Bloomberg och Tom Steyer måste sluta lägga sig i amerikanska val. Alla tre män som McCarthy pekade ut är liberala och judiska. ”Vi kan inte tillåta Soros, Steyer och Bloomberg att KÖPA det här valet”, twittrade McCarthy och syftade på mellanårsvalet i november.

Partiledningens kritik mot Ilhan Omar är den förmodligen skarpaste markering hittills från Nancy Pelosi gentemot den unga radikala vänster som flyttade fram positionerna efter mellanårsvalet. Men Omar har hittills inte berövats verklig politisk makt. Hon sitter kvar på det utrikespolitiska utskottet där hon kan vara delaktig i utformandet av bland annat Mellanösternpolitiken. 

Läs mer: ”Jag är Amerikas hopp – och presidentens mardröm”