Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 15:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/illa-skott-utredning-av-seriemordare-faller-justitieministern-pa-cypern/

Världen

Illa skött utredning av seriemördare fäller justitieministern på Cypern

Ionas Nicolaou tycker inte att han har ansvar för polisens missar. Foto: Stavros Ioannides/AFP

Brister i en utredning av försvunna kvinnor, som fallit offer för en seriemördare, tvingade justitieministern på Cypern att avgå på torsdagen. 

Rätta artikel

Justitieministern Ionas Nicolaou avgick ”av princip och på grund av sitt samvete” i samband med att polisen avslöjats med att negligera ett fall av seriemord på utländska kvinnor, där en cypriotisk yrkesmilitär erkänt att han mördat sju kvinnor och flickor. 

Nicolaou menar att han visserligen inte har något ansvar för missarna i polisutredningen, men att de avspeglar polisens och samhällets värderingar ”som inte är smickrande för någon av oss”. 

Fallet med den cypriotiska kaptenen som under tre års tid bland annat sökt upp kvinnor via dejting-sajter, och sedan mördat och dumpat dem, har väckt stor folklig vrede, skriver Reuters. 

Bland annat anklagas polisen för att inte ha prioriterat utredningen på grund av att det rörde sig om kvinnor, och utländska sådana, och för inte ha brytt sig om att utreda anmälningarna om försvunna kvinnor. 

Fyra av kropparna har hittats de senaste tre veckorna, och ytterligare tre eftersöks, bland annat två flickor, åtta och sex år gamla. 

– Jag har informerat presidenten att jag avgår på grund av det känsliga politiska läget. Presidenten accepterade min avskedsansökan, säger Nicolaou. 

En mor och dotter från Rumänien tros vara de första offren, som försvann i september 2016. Det sista offret var från Filippinerna. 

Polisen uppger att den ska utreda vad som gått fel.