Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Illvillig video om Rubio satte punkt för Cruz-medarbetare

Rick Tyler, talesperson för Ted Cruz, fick sparken på måndagen efter en mindre lyckad länkning på sin Facebooksida.
Rick Tyler, talesperson för Ted Cruz, fick sparken på måndagen efter en mindre lyckad länkning på sin Facebooksida. Foto: Scott Bauer / AP

Republikanen Ted Cruz avskedade på måndagen sin talesperson Rick Tyler, efter att denne på sin Facebooksida postat en länk till en video där republikanske medtävlaren om nomineringen till partiets presidentkandidat, Marco Rubio – falskeligen eller inte – avfärdar Bibeln.

Cruz underströk att det i hans kampanj inte finns plats för ifrågasättande av andra kandidaters tro, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tyler bad på söndagen om ursäkt för att han lagt upp videon, i vilken det kan uppfattas som att Rubio, med hänvisning till Bibeln, säger att ”där finns det inte många svar”. En textning av vad Rubio säger ska ha visat sig vara felaktig, enligt Tyler, vilket han insåg för sent. Tyler medger att han visat dåligt omdöme när han postade videolänken.

Det var inte med lätt hjärta Cruz gav sin medarbetare sparken. Men han klargjorde att vare sig videon var falsk eller autentisk, så ska sådant material inte få finnas med i hans kampanj.

Rick Tyler uppger att han via studenttidningen The Daily Pennsylvanians nätupplaga stötte på videon.

På måndagskvällen, svensk tid, hade tidningen redigerat om videon genom att avlägsna textningen. Tidningen hävdar dock alltjämt att den textning som gjordes återger det man hörde uttalas, men att det är för osäkert för att utsagan ska kunna slås fast definitivt. I en redogörelse, författad av chefredaktören Lauren Feiner, beskrivs turerna i saken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.