Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ilska i Sydeuropa mot ökande turism

Protest i Venedig i juli i år då 2.000 personer tågade genom staden i protest mot kryssningsfartygen, höjda hyror och föroreningar i turismens spår.
Protest i Venedig i juli i år då 2.000 personer tågade genom staden i protest mot kryssningsfartygen, höjda hyror och föroreningar i turismens spår. Foto: Manuel Silvestri/Polaris

I flera sydeuropeiska länder med stora världskända turistmål har människor börjat protestera öppet mot turismen.

Lokalbor har organiserat protestmarscher i bland annat Venedig och i Spanien planeras liknande protester i augusti. I Italien och Kroatien har lokala förbud och böter införts för att stoppa fylleturism.

En våg av motstånd mot turismen sveper fram över Europa, rapporterar The Guardian. Under sommaren har ilskan yttrat sig på olika delar av kontinenten, framförallt i turisternas favoritländer i Sydeuropa.

Barcelona är den fjärde mest besökta storstaden i Europa och där har många av de boende sedan länge tröttnat på att turister hyr Airbnb-lägenheter och korkar igen gatorna. I början av augusti utförde ungdomar från det marxistiska partiet CUP en aktion där de vandaliserade hyrcyklar och skar sönder däcken på turistbussar.

– Dagens turism tvingar människor från deras egna kvarter och skadar miljön, sa en talesperson för ungdomarna.

Foto: Josep Lago/AFP

Foto: Josep Lago/AFP

Spanien, med en befolkning på ungefär 46 miljoner, tog förra året emot 75 miljoner turister – ett nytt rekord. En orsak är att fler nu väljer Spanien framför tidigare populära destinationer som Turkiet och Egypten på grund av säkerhetsläget. Turismen är oerhört viktig för Spaniens ekonomi och var åttonde person i landet är anställd i branschen.

I populära San Sebastián planeras en anti-turistmarsch den 17 augusti, skriver The Guardian. Tidigare i juli gick en grupp på runt ett trettiotal aktivister runt på den klassiska semesterön Mallorca och satte upp plakat med budskapet ”turister åk hem” och ”turism är terrorism”. I Palma på Mallorca kastade en grupp aktivister rökbomber och slog sönder fönster.

Venedig har bara ungefär 55.000 fasta boende i den gamla stadskärnan, men tar ändå emot 20 miljoner turister årligen. Venedigbor har gjort flera aktioner genom åren. Bland annat flera aktioner för att stoppa kryssningsfartyg från att lägga till i hamnen. I juli i år tågade omkring 2.000 personer genom staden och höjde sina röster mot kryssningsfartygen, höjda hyror och föroreningar i turismens spår.

Foto: Manuel Silvestri/Polaris

Demonstranter i Venedig. Foto: Manuel Silvestri/Polaris

Lokalpolitiker i Sydeuropa har även tagit beslut om nya lagar och böter för att få bukt med turistströmmarna. På den kroatiska ön Hvar kan män nu få böter för att gå utan tröja i stadsmiljö. Dessutom kan turister som äter, sover eller dricker på offentlig plats få böter på 6.700 kronor.

– Turismen finns i vårt dna. Men den här partyturismen är inget vi har bett om, säger Riki Novak, borgmästare i staden Hvar, till New York Times.

I Rom trädde ett temporärt förbud mot att dricka alkohol på offentliga platser nyligen i kraft, skriver The Local. Beslutet gäller under sommaren och på kvällen från 22.00 till 07.00. Enligt The Local handlar det om att minska effekterna av turismen under sommaren då flest besökare kommer till Rom. Samma sak har hänt i Milano där det man förbjudit glasflaskor, food trucks och selfiepinnar i vissa delar av staden under sommaren.

Duncan McCann, är forskare på den brittiska tankesmedjan New Economic Foundations som motsäger sig globalisering och forskar om klimatförändringar. Han tror att den minskande turismen i bland annat Turkiet bidrar till ett ökat tryck på länder som Spanien och Italien.

Undersökningar av svenskars resvanor visar att Spanien ligger i topp över resmål, medan främst Turkiet väljs bort av svenskarna.

– Det här skiftet sätter stor press på de här platserna, ökar antalet turister och gör att turisterna inte är lika utspridda som tidigare. Du måste komma ihåg då att de här äldre stadskärnorna är byggda som ett virrvarr av smala gator. De som bor där kan få en känsla av att turisterna tagit över, säger han till The Guardian.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.