Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 06:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ilska-mot-putin-vacker-kamplust-hos-den-unga-moskvagenerationen/

Världen

Ilska mot Putin väcker kamplust hos den unga Moskvagenerationen

Bild 1 av 2 ”Släpp Aleksej Minjajlo”, står det på plakatet. Minjajlo sitter i häkte i väntan på dom. Han har jobbat med att förbättra utbildningen för barnhemsbarn och är volontär för oppositionspolitikern Ljubov Sobol.
Foto: Anna-Lena Laurén
Bild 2 av 2 ”Släpp Sergej Fomin”, står det på plakatet. Fomin sitter i husarrest.
Foto: Anna-Lena Laurén

Vågen av protester väntas fortsätta inför söndagens kommunalval i Moskva där inga kandidater från oppositionen får ställa upp. Resultatet är som tidigare känt på förhand. Ändå är någonting annorlunda. Den unga Moskvagenerationen har blivit politisk.

– Det här har varit den viktigaste månaden i mitt liv. Jag har lärt mig så mycket om hur man organiserar saker, jag har lärt känna nya människor som också stöder Jegor. Och jag har gett mycket av min tid och mina krafter. Det känns betydelsefullt, säger den 18-åriga Chatima Mutajeva.

Det är onsdag kväll och jag träffar Chatima på en nyrenoverad, före detta fabrikslokal i centrala Moskva. Den hippa baren kryllar av folk. Alla är här för att visa sitt stöd för ett tiotal personer, som har fått fängelsedomar eller sitter häktade efter att ha deltagit i demonstrationer för fria val i somras. 

18-åriga Chatima Mutajeva kämpar för att Jegor Zjukov ska frias. De studerar bägge på Högre ekonomiska skolan, ett av Moskvas mest prestigefyllda universitet. Kampen för Jegor har lärt mig enormt mycket, säger Chatima. Foto: Anna-Lena Laurén

Många av dem är unga studenter, precis som Mutajeva. Hon deltar i kampanjen för 21-åriga Jegor Zjukov. Bägge studerar på det prestigefyllda universitetet Högre ekonomiska skolan i Moskva. 

Zjukov, en känd videobloggare, greps i slutet av juli för att ha deltagit i massupplopp. Den 3 september drog förundersökningen tillbaka anklagelsen – istället anklagas han för ha uppmuntrat till extremism.

Samtidigt släpptes fem personer. Anklagelserna mot dem om massupplopp drogs tillbaka helt och hållet. Bland annat den oberoende tidningen Vedomosti tolkar detta som att botten håller på att gå ur polismyndigheternas försök att använda dessa studenter som ett varnande exempel. Men Chatima Mutajeva säger att inget är vunnet än.

”Frihet åt Zjukov”, står det på pinarna. Jegor Zjukov är en av de mest kända politiska fångarna. Foto: Anna-Lena Laurén

– Vi får absolut inte lägga av. Många verkar tro att Zjukov släpps eftersom han är överförd i husarrest, men det är långt ifrån säkert. Nu måste vi fördubbla våra ansträngningar, säger hon, där hon står i folkvimlet och säljer pins och T-tröjor med texten ”Svobodu Zjukovu!” (Fria Zjukov!) 

Det hela började i juli. Valmyndigheterna vägrade tillåta oppositionens kandidater att ställa upp i kommunalvalet den 8 september. En våg protester följde och polisen grep tusentals demonstranter. Mot 18 personer inleddes en förundersökning, bland annat för att ha deltagit i massupplopp. Det är ett brott som kan ge mellan tre och åtta års fängelse i Ryssland. 

Myndigheternas syfte verkar ha varit att avskräcka folk från att gå på demonstrationer. Men effekten blev den motsatta. Att så många fängslades ledde till en ny våg av civil aktivism i Moskva. Nya organisationer kring de politiska fångarna har växt fram, bland annat delo212.ru, som samlar in pengar för advokater och går på alla rättegångar. 

– Vi hade aldrig klarat det här utan er. Tack till alla aktivister, säger Tatiana Fomina. Hon är mamma till Sergej Fomin, som nu är i husarrest. Till höger aktivisten Aleksandra Krylenkova. Foto: Anna-Lena Laurén

– När de griper unga människor – då förstår jag att det kan hända mig. Och när de dessutom griper unga människor från mitt eget universitet blir det en rent personlig fråga. Det var helt omöjligt för mig att inte göra något, säger Chatima Mutajeva. 

I valet på söndag får alla kandidater från Putinpartiet Det enade Ryssland ställa upp. Intressant nog gör ingen det på partiets listor. Alla har samlat ihop namnlistor för att kunna ställa upp som oberoende. Det beror på att Det enade Ryssland som parti har blivit djupt misskrediterat.

– Partiet är så impopulärt att chansen att bli vald minskar om man ställer upp för det. Det började med oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs slogan ”tjuvarnas och skojarnas parti” för flera år sedan, och den har haft effekt. Att partiet inte fungerar är Kremls eget fel. De har inte satsat på det. Allt handlar bara om Putin, säger den politiska analytikern Maria Lipman. Hon är chefredaktör för Point & Counterpoint, en tidning om Ryssland som ges ut av The George Washington University.

– Att få brev i fängelset, att veta att man inte är ensam, det betydde enormt mycket, säger Vladislav Barabanov Han är en av de fångar som släpptes fria den 3 september. Till höger människorättsaktivisten Valentina Dechtjarenko. Foto: Anna-Lena Laurén

Lipman konstaterar samtidigt att unga ryssar blir allt skickligare på att organisera sig.

– De är väldigt bra på att snabbt och effektivt använda sociala medier. Ad hoc-organisationer för att hjälpa politiska fångar grundas på nolltid och de gör ett mycket konkret arbete.

Enligt Lipman ska man inte överdriva betydelsen av sommarens proteströrelse. Några politiska förändringar har den inte lett till. 

– Men en sak är tydlig: Dessa unga människor, som har levt med Putin som president i hela sitt liv – just de känner sin rätt till frihet och ett rättssamhälle. Det är mycket intressant.

Solidaritetskväll för de politiska fångarna i Moskva. Studenter och aktivister träffas i Moskva för att samla in pengar till de politiska fångarna. Det behövs medel bland annat för att betala advokaterna. Foto: Anna-Lena Laurén

Chatima Mutajeva hoppas på förändring.

– Jag kan förstås inte tala för hela min generation, men hur kan en och samma människa leda ett land i tjugo år? Vi behöver nya beslutsfattare. Alla jag känner tycker så här. Och nu har vi förenats. 

– Borde Putin avgå?

– Vi borde ha hederliga val. Först håller man rättvisa val och den som vinner styr landet. 

Läs mer: Politiska fången Konstantin Kotov fick fyra år