Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 15:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ilska-nar-turister-stangs-ute-fran-kopenhamn/

Världen

Danska regeringen backar om hotellnätter i Köpenhamn

Nyhavn i Köpenhamn är normalt fullt av turister så här års.
Nyhavn i Köpenhamn är normalt fullt av turister så här års. Foto: Anders Hansson

KÖPENHAMN. Den danska regeringens beslut att inte tillåta utländska turister att boka hotell i huvudstaden fick turistnäringen och Köpenhamns politiker att gå i taket. På fredagseftermiddagen ändrade man sig. Från den 15 juni får utländska turister från Tyskland, Norge och Island övernatta i hela landet – men svenskarna är fortfarande portade.

Beskedet kom från Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) efter omfattande kritik.

– Vi ändrar beslutet så att de turister som får komma in också har möjlighet att övernatta i Köpenhamn och Frederiksberg. Vi har tagit intryck av den kritik som har varit och den utveckling vi har sett de senaste fjorton dagarna, säger han i en intervju med den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Det var i slutet av maj som reglerna för öppnandet av gränsen för turister presenterades: Besökare från Norge, Tyskland och Island skulle från den 15 juni välkomnas att övernatta på hotell i hela Danmark - utom i Köpenhamn och närliggande Frederiksberg.

Som främsta skäl att exkludera huvudstaden angavs att Köpenhamn har haft fler smittade och döda i covid-19 än andra delar av Danmark. Hittills har landet totalt 594 bekräftade dödsfall, varav 347 i Region Hovedstaden.

– Vi gör detta för att minska risken för smittspridning i landet. Att tillbringa sin semester i någon av de här två kommunerna, det kommer inte att ske, sade justitieminister Nick Hækkerup (S) på en presskonferens den 29 maj. 

Men på fredagseftermiddagen backade alltså justitieministern efter hård kritik från turistbranschen och även intern kritik från regeringens partikamrater i Köpenhamn.

– Det är svårt att förstå varför turisterna inte får övernatta i Köpenhamn och att vi som enda stad i landet drabbas av inreseförbud från våra grannländer, menar Köpenhamns borgmästare Frank Jensen (S).
– Det är svårt att förstå varför turisterna inte får övernatta i Köpenhamn och att vi som enda stad i landet drabbas av inreseförbud från våra grannländer, menar Köpenhamns borgmästare Frank Jensen (S). Foto: Anders Hansson

– Det är svårt att förstå varför turisterna inte får övernatta i Köpenhamn och att vi som enda stad i landet drabbas av inreseförbud från våra grannländer. Jag har full förståelse för att man inte bara kan öppna slussarna och att covid-19 fortfarande finns bland oss, men mitt hjärta blöder för Köpenhamns hotell, restauranger och nöjesliv. Jag är också ledsen över att gränsen till våra svenska vänner i Skåne inte öppnas, skrev borgmästare Frank Jensen (S) i ett offentligt inlägg på Facebook i slutet av maj.

Även stödpartiet Radikale Venstre har kommit med kritik.

– Sedan coronakrisens start fram till maj har Köpenhamn förlorat sex miljarder danska kronor i uteblivna turistintäkter. Vi har 40 000 anställda i hotellbranschen. När regeringens stödpaket löper ut kommer många av dem gå rakt ut i arbetslöshet, säger Christopher Røhl Andersen, ledamot i Köpenhamns kultur- och fritidsnämnd samt i arbets- och integrationsnämnden för Radikale Venstre.

DN möter honom en sen förmiddag i början av juni på Rådhuspladsen i centrala Köpenhamn, som i stort sett är tom på folk. Shoppinggatan Ströget ligger öde, och från intilliggande Tivoli hörs karusellernas mekaniska oväsen, men inga uppspelta barnrop.

Christopher Røhl Andersen, Radikale Venstre på Rådhuspladsen i Köpenhamn, i stort sett öde.
Christopher Røhl Andersen, Radikale Venstre på Rådhuspladsen i Köpenhamn, i stort sett öde. Foto: Anders Hansson

 

Peter Haaber, vd för den skandinaviska hotellkedjan Zleep hotels, trodde inte sina öron när beskedet kom om att inte tillåta hotellbokningar för utländska turister i huvudstaden. Invigningen av kedjans nyaste hotell intill multiarenan Royal Arena i utkanten av staden, hade redan skjutits upp med två månader på grund av coronapandemin.

När DN träffar honom sitter han i en tom hotellobby och räknar det kommande dygnets gäster. Det går fort. Av 211 rum är endast fyra bokade.

– Det är en jätteförlust. Vi hade hoppats att gränserna skulle öppna, särskilt mot Sverige. Svenskarna är otroligt viktiga för oss, speciellt på sommaren när många åker förbi på väg ut i Europa, säger han.

Peter Haaber, vd Zleep hotels, tycker att restriktionerna som rör turismen är motsägelsefulla.
Peter Haaber, vd Zleep hotels, tycker att restriktionerna som rör turismen är motsägelsefulla. Foto: Anders Hansson

När DN når honom sent på fredagen är han gladare. 

– Jag har sett beslutet, härligt! Nu saknar vi bara besked om att även svenskarna ska få komma in. Jag tror att det är den enorma politiska pressen mot regeringen som fick dem att ändra sig, det har varit mycket lobbyarbete den senaste tiden för att ändra på beslutet, säger han och fortsätter: 

– Men det är lite som med andra beslut kring öppningen av Danmark, de har skett i ett hastverk och inte alltid varit fullt genomtänka. Från början var det här ett beslut som skulle underlätta för semesterhusuthyrningen, man missade helt enkelt hotell- och storstadsturismen i diskussionerna. Intresseorganisationer och andra intressenter involverades inte förrän efter beslutet var taget. Och då går det ofta galet.

Enligt branschorganisationen Horesta, riskerar huvudstadsområdet tappa ytterligare flera miljarder kronor i uteblivna turistintäkter under sommaren. Eftersom gränsen mot Sverige är stängd har de svenska dagsturisterna helt försvunnit. I vanliga fall är de en viktig inkomstkälla för stadens restauranger, kaféer och museer.

– Vi är helt beroende av svenska och andra utländska turister. De kommer hit, provar sig fram bland olika restauranger och bryr sig inte om vädret eftersom de oftast bara har några få dagar på sig. Danskarna går till ett enda ställe och regnar det stannar de hemma istället, säger restaurangägaren Daniyal, som driver en klassisk dansk fiskekrog vid hamnpromenaden i turistmagneten Nyhavn, där det normalt är fullt med turister en junidag.

Daniyal, Restaurant Fyrtørvet i Nyhavn
Daniyal, Restaurant Fyrtørvet i Nyhavn Foto: Anders Hansson

Han har förståelse för regeringens restriktioner för sommarturismen, men tycker samtidigt att politikerna går väl hårt fram.

– Coronaviruset har försatt landet i en svår situation och jag uppskattar att regeringen gör allt för att begränsa smittan. Men situationen här går ju inte att jämföra med till exempel Italien. Det känns lite för tufft, säger han.

Under våren har arbetslösheten i Danmark stigit till den högsta nivån på sju år – 4,6 procent. I Köpenhamn är antalet ännu högre, motsvarande 6,5 procent, enligt Danmarks officiella statistikbyrå.

Fortfarande kommer en rad restriktioner att gälla för de utländska turister som vill besöka Danmark. Bland annat måste de kunna bevisa för gränspolisen att de har bokat sex övernattningar någonstans i landet.

Och för alla andra, inklusive svenskar, förblir gränsen stängd, såvida de inte arbetar i Danmark, är affärsresenär, har en partner eller ett sommarhus i landet.

 

Ämnen i artikeln

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt