Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ilskan växer i det ödelagda Port-au-Prince

Läkare, fallskärmsjägare, mat, vatten, liksäckar, hangarfartyg, tält och lastbilar kämpar sig till skalvkatastrofens Haiti från hela världen. Skilda uppgifter om dödstalet förekommer – landets inrikesminister befarar uppemot 200.000 omkomna.

FN och USA har nu i praktiken tagit över styret i ett land där ilskan och desperationen ökar efter tisdagens skalv.Under den tredje natten i det förödda Port-au-Prince väntade fortfarande tusentals drabbade på hjälp.

– Snälla fröken, talar ni franska? Min far har just dött. Vad ska jag göra? Kan ni hjälpa mig? frågade en ung man Reuters utsända.

En hjälparbetare fanns på plats och kontrollerade fadern, men tvingades snabbt i stället ägna sig åt en kvinna som fått ett hysteriskt anfall. Intill stönade en flicka vars gapande sår i benet syddes ihop i ljuset av en ficklampa.

Haiti kämpar för att överleva.

– Vi förlorar fler för varje dag. Vi har att ta hand om sönderslagna huvuden, inre blödningar och brutna ben. Men vi har ingen riktig medicin, inget mot inflammationer och få nålar. Vi får ingen information, ingen berättar någonting för oss. Många fler kommer att dö, sade 19-årige hjälparbetaren Kliford Archer.

Haiti har i princip slutat fungera. Den inhemska poliskåren syns inte till. Ändå åker i alla fall lastbilar i myndigheternas regi omkring för att samla ihop de döda, säger Läkare utan gränser. Amerikanska fallskärmsjägare har landat vid flygplatsen för att sköta säkerheten kring de tonvis med hjälpsändningar som flygs in fortare än vad de kan tas om hand.

De drabbade väntar bortom vägar och gator som täckts av bråte och rasmassor.

– Att rent fysiskt få fram tonvis med utrustning, mat och vatten går inte lika snabbt som man kan twittra eller skypea eller sända nyheter dygnet runt, konstaterade Emilia Casella, taleskvinna för FN:s livsmedelsprogram, till AFP.

Ett amerikanskt hangarfartyg uppges ha nått fram till Haiti – det är tänkt att fungera som fältsjukhus. Amerikanska flottan ska försöka bygga en ny hamn i stället för den vars kranar och pirer rasat i havet.

– Invånarna i Haiti kan inte klara sig utan något sätt att snabbt få in väldigt stora mängder hjälp, och utan hamnen i Port-au-Prince blir det väldigt svårt, sade amerikanska kustbevakningens räddningschef Peter Brown till The Washington Post.

På måndag ska 10.000 amerikanska soldater och matroser finnas på plats.

Ingen har ännu någon ordentlig överblick över hur många som kan ha omkommit. Hittills har enligt den franske biståndsministern uppemot 10.000 människor konstaterats döda. Haitiska Röda korset uppgav på fredagen att dödstalet ligger mellan 45.000 och 50.000.

Senare hävdade landets inrikesminister Paul Antoine Bien-Aime att 200.000 människor kan ha omkommit och att 50.000 döda kroppar hittills påträffats.

– Vi förväntar oss att det totalt kommer att handla om mellan 100.000 och 200.000 döda, men vi kommer aldrig att få reda på det exakta antalet, sade Bien-Aime.

Vart tionde hus i miljonstaden Port-au-Prince är förstört.

Världen har hittills utlovat motsvarande omkring två miljarder kronor i stöd. Frankrike och USA har aviserat en stor internationell hjälpkonferens.

Men först och främst gäller att rent konkret få fram mat, vatten och sjukvård till dem som lever på gatorna, bland raserade hus och högar av lik. Ilska och frustration växer bland de många som ännu inte fått någon hjälp. Plundring har rapporterats och på tv-bilder från amerikanska CBS syns macheteviftande ungdomar som tagit kontroll över sina kvarter.

FN-organet World Food Programme meddelade dock på fredagen att deras lager med förnödenheter i Port-au-Prince inte har utsatts för några plundringsförsök. 6.000 ton med främst mat vaktas av brasiliansk militär.

– Vi är oroliga över säkerheten. Så länge folk är hungriga och törstiga och vi ännu inte ordnat med husrum så riskerar vi upplopp, sade Nelson Jobim, försvarsminister i Brasilien, som leder den fredsbevarande FN-styrkan i Haiti.

John Holmes, FN:s chef för humanitära insatser, säger att FN kommer att begära 560 miljoner dollar (motsvarande nästan 4 miljarder kronor) från världssamfundet för att bistå offren för jordbävningen i Haiti. Världen har hittills utlovat motsvarande omkring två miljarder kronor i stöd.

Medlen ska användas för att täcka det desperata behovet av mat, mediciner, vatten och tält.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.