Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ilskna protester mot brist på insatser efter broraset

43 människor dog när den stora motorvägsbron i Genua rasade samman den 14 augusti.
43 människor dog när den stora motorvägsbron i Genua rasade samman den 14 augusti. Foto: Valery Hache/AFP

Rom. I Genua har människorna tröttnat på att vänta. Det har snart gått två månader sedan den stora motorvägsbron rasade samman. På måndagen hölls den första stora demonstrationen då tusentals personer samlades och krävde större och snabbare insatser av staten och regionen Ligurien.

Sedan den 14 augusti har inte mycket hänt. Först den 4 oktober utnämndes stadens borgmästare Marco Bucci till kommissarie med ansvar att leda och kontrollera byggandet av en ny bro. En utnämning som borde ha kommit omedelbart menade många demonstranter under måndagens protestmanifestation. 

Ett nytt broprojekt finns inte färdigt. Det kommer att ta tid säger alla. Troligen minst två år efter byggstart. Säkert är att resterna av den gamla bron kommer att sprängas om några månader. Samtidigt sprängs även 600 människors hem, eftersom dessa bostadshus ligger direkt under den höga bron. 

– Vi är farliga för vi låter oss inte bli utnyttjade varken av regeringen eller oppositionen. Vi kommer att kontrollera att de löften som getts verkligen blir av så att denna del av staden inte fortsätter att dö ytterligare, säger Franco Ravera, ledare för den oberoende kommitté som representerar stadens hemlösa, till tidningen Il Fatto Quotidiano.

Kvarteret domineras av floden Polcevera, där 43 människor dog då bron rasade. De flesta befann sig i bilar som störtade ned. Dalen domineras fortfarande helt av tonvis med betong som störtade ned. Ingen har städat upp, antagligen för att det är meningslöst, eftersom bron och bostadshusen skall sprängas bort.

Massorna som demonstrerade på måndagen var ilskna. De som bor i kvarteret Certosa har blivit i de närmaste helt isolerade och måste åka enorma omvägar. Trafiken kollapsar dagligen i denna stad som domineras av floder och kullar och är 20 kilometer lång. Många rederier väljer redan andra hamnar för lastning och lossning eftersom Genua är ett stort kaos.

– Vi vill ha sjukvård, arbete och vägar, skrek demonstranterna när guvernören Giovanni Toti, tillhörande Berlusconis parti anlände till sitt palats i centrum.

Han tog emot en kommitté med demonstranter och fick i gengäld två presenter: en näsduk med en rejäl knut för att komma ihåg alla löften han gett och en väckarklocka för att regionen skall vakna upp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.