Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/indien-bygger-lager-for-tva-miljoner-statslosa/

Världen

Indien bygger läger för två miljoner ”statslösa”

Boende i Pabhokati, Assam, köar för att veta om de förekommer i medborgarregistret den 31 augusti. Foto: Anupam Nath/AP

Omkring två miljoner personer i indiska delstaten Assam har ännu inte kunnat styrka att de bott där sedan före Bangladeshs självständighetsförklaring 1971. Dessa kommer att placeras i läger, en plan som kritiseras för att rikta in sig på den fattiga muslimska befolkningen.

– Det pågår en debatt om det är ett ideologiskt drivet beslut, men jag skulle säga att det i det här fallet inte handlar om en bakomliggande hinduchauvinism. Beslutet att genomföra registreringen är visserligen fattat av den sittande regeringen, men frågan har varit uppe under tidigare regeringar också, med andra partifärger, säger Henrik Chetan Aspengren som forskar om Sydasien på Utrikespolitiska institutet, till DN.

Indiens registrering av invånare har pågått sedan 2014 och när tidsfristen gick ut i Assam den sista augusti saknades miljontals assameser i medborgarskapsregistret. En del har överklagat och andra har beviljats, men ännu saknas 1,9 miljoner personer – mestadels muslimer med etnisk bakgrund i nuvarande Bangladesh – som riskerar att bli statslösa och det är för dessa som myndigheterna nu uppför tio inmurade läger.

Läs mer: 1,9 miljoner förlorar indiskt medborgarskap

– Den indiska staten har vissa kapacitetsbrister och har lätt för att skjuta över problem på andra, så om de här människorna nu blir statslösa finns det ingen välfärdsstat som kan inlemma dem utan risken är att de blir hängande lösa. Kanske kan de deporteras eller hållas från att integreras, det finns ingen uttalad plan än och det är en stor utmaning för Assam som ju har många konflikter bakom sig, säger Henrik Chetan Aspengren.

Registreringsfrågan har varit en lång juridisk process där Högsta domstolen skapat förutsättningar för att genomföra registreringen, och domstolsväsendet är opolitiskt i Indien, enligt Henrik Chetan Aspengren. Problematiken ligger i att det finns en grupp oregistrerade personer som har kommit efter delningen av Bangladeshs självständighetsförklaring den 24 mars 1971, men förflyttningarna till Assam skedde även innan dess. 

Läs mer: Hindunationalister i Indien bojkottar McDonalds

– Det har skapat regionala konflikter i många år, exempelvis i konkurrensen om markanvändning och resurser. Assameser som bott där en längre tid har flera gånger mobiliserat mot muslimer, så det är en komplicerad situation och den sittande regeringens beslut slår just till största del mot muslimer, säger Henrik Chetan Aspengren.

I somras varnade en expertgrupp inom FN för att registreringen kan leda till hatbrott mot minoriteter, även sådana som funnits i landet i generationer. ”Den här processen kan förvärra det främlingsfientliga klimatet och underblåsa såväl religiös intolerans som diskriminering”, skrev FN-gruppen. Världssamfundet vädjar till Indien att säkerställa att registreringen inte ska leda till att någon ska bli statslös, att människor ska massutvisas eller utsättas för godtyckliga interneringar.

Läs mer: Protester sedan hinduisk mobb lynchat muslimsk man

Människorättsgrupper som Amnesty International har också uttryckt oro över hur processen går till. I ett pressmeddelande från när registreringstiden gick ut kallade organisationen de rättsliga instanserna som avgör medborgarskap för ”kvasirättsliga” och skrev att de noterat många exempel där människor beviljats eller nekats medborgarskap på till synes godtyckliga, slarviga eller rentav fördomsfulla grunder.