Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 05:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/indien-forbjuder-tiktok-och-58-andra-kinesiska-appar/

Världen

Indien förbjuder Tiktok och 58 andra kinesiska appar

Indiens regering har beslutat att förbjuda 59 kinesiska mobilappar – bland andra videoplattformen Tiktok. Detta som en följd av den eskalerande konflikten mellan Indien och Kina.
Indiens regering har beslutat att förbjuda 59 kinesiska mobilappar – bland andra videoplattformen Tiktok. Detta som en följd av den eskalerande konflikten mellan Indien och Kina. Foto: TT

Efter den dödliga sammandrabbningen mellan indiska och kinesiska soldater för två veckor sedan fortsätter konflikten mellan de asiatiska jättarna. På måndagen beslöt Indiens regering att förbjuda 59 kinesiska mobilappar – bland andra videoplattformen Tiktok, som haft runt 120 miljoner användare i Indien.

I ett uttalande från Indiens ministerium för elektronik och it framförs att de berörda apparna är ”skadliga för Indiens självständighet och integritet”.

https://twitter.com/GoI_MeitY/status/1277632265644699648

Enligt ministeriet ägnar sig de 59 kinesiska apparna åt att stjäla användares data och förmedla denna till servrar utanför Indien. Av de nu förbjudna apparna är den överlägset mest populära Tiktok, en social medie-app för delning av videor. Appen har varit en succé i Indien. Enligt BBC används den av cirka 120 miljoner indier, upp till en tredjedel av alla Tiktoks användare globalt.  

Relationerna mellan världens två mest folkrika nationer har stadigt försämrats under försommaren. Natten mot tisdagen den 16 juni möttes indiska och kinesiska soldater i en blodig uppgörelse i Galwandalen, ett gränsområde i Himalaya som båda länderna gör anspråk på. 20 indiska soldater dog, medan Kina inte har bekräftat dödsfall bland sina trupper. Händelsen beskrivs som den allvarligaste på mer än 50 år mellan länderna.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA

Konflikten i Galwandalen började byggas upp i veckor innan den kulminerade, och redan då spreds en kampanj i Indien om att bojkotta kinesiska varor. Kampanjen fick nytt bränsle efter sammandrabbningen. Dagen därpå gick en förening för indiska detaljhandlare ut med en lista på 450 kinesiska varor som man uppmanade sina medlemmar att bojkotta.  

Läs också:

Modi varnar för ”passande svar” om konflikten trappas upp


Kina och Indien lovar att respektera gränsen efter blodiga sammandrabbningar

Ämnen i artikeln

Indien
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt