Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 22:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/indien-skrotar-specialstatus-for-kashmir-lokala-politiker-varnar-for-oro/

Världen

Indien skrotar specialstatus för Kashmir – lokala politiker varnar för oro

Indiska soldater frågar ut trafikanter i Jammu på måndagen. Foto: Rakesh Bakshi/AFP

Under måndagen röstade Indiens parlament för ett förslag som gör att regionen Kashmirs speciella status upphävs. Syftet är att integrera Indiens enda muslimska majoritetsregion med resten av landet. 

Pakistan, som länge gjort anspråk på regionen, riktar skarp kritik mot beslutet, skriver Reuters

Kashmirs speciella status har bestått av en konstitutionell bestämmelse som gjort det möjligt för delstaten att författa sina egna lagar. Det har bland annat inneburit att lokala politiker reserverat statliga jobb och högskoleplatser i regionen för invånare. Lagen har även hindrat personer från andra indiska delstater att investera i mark och bostäder i Kashmir.

Men under måndagen beslutade det indiska parlamentet för att upphäva bestämmelsen. Syftet är att delstaten, som är Indiens enda muslimska majoritetsregion, ska integreras med resten av landet. Det menar Indiens premiärminister Narendra Modis som länge drivit på förslaget. 

Efter beskedet kommer skarpa reaktioner från Pakistan. I ett uttalande från landets utrikesdepartement fördöms beslutet att häva indiskstyrda Kashmirs särskilda status.

”Som en part i den här internationella dispyten kommer Pakistan att tillämpa alla möjligheter för att bestrida denna illegala åtgärd”, lyder uttalandet.

Indiska turister som strandsatts i Kashmir på väg till fots mot tågstationen i Jammu. Foto: Channi Anand/AP

Lokala politiker varnar för oro i regionen som sedan länge är konfliktdrabbad. I helgen ökade spänningarna då indiska myndigheter uppmanade turister och pilgrimer att omedelbart lämna Kashmir, efter att de sade sig ha hittat bevis för planerade terrorattacker. Tusentals indier har flytt regionen och invånare bunkrar mat och bränsle i rädsla för att situationen ska förvärras.

Vägspärrar i Jammu på måndagen. Foto: Channi Anand/AP

Måndagens besked kom timmar efter att myndigheterna stängde ned telefontjänster och placerade statliga ledare under husarrest. 

”Det här är den indiska demokratins mörkaste dag. Det här kommer få katastrofala konsekvenser”, skrev Kashmirs före detta högsta politiska ledare, Mehbooba Mufti, på Twitter.

Läs mer: Konflikt om Kashmir i 70 år – därför kan ingen sida ge upp