Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Indiens högsta domstol förhandlar om att legalisera sex mellan samkönade par

Foto: Sajjad Hussain/AFP

Flera överläggningar om att legalisera samkönat sex har i veckan hållits i Indiens nationella högsta domstol. Frågan har behandlats i olika rättsliga instanser i landet i över 20 år. 

Regeringen har meddelat att det nu är upp till Högsta domstolens fem domare att ta ett slutgiltigt beslut, skriver The Guardian.  

De petitioner om att legalisera samkönat sex som lämnats in till Indiens nationella högsta domstol de senaste åren har under veckan hörts i en flera dagar lång överläggning. 

Enligt ett avsnitt i Indiens över 150 år gamla lag är sex mellan personer av samma kön brottsligt och kan ge upp till tio års fängelse. Lagen har behandlats på olika rättsliga nivåer i över 20 år.

2009 beslutade New Delhis högsta domstol att legalisera samkönat sex med motiveringen att ett förbud inskränker de grundläggande mänskliga rättigheterna. 

Fyra år senare upphävdes dock beslutet av landets nationella högsta domstol, något som ledde till demonstrationer i omkring 30 städer världen över och kritik från FN. 

Efter upphävandet har personer från bland annat olika HBTQ-grupper fyllt i petitioner för att frågan på nytt ska behandlas i rätten. Och det har gett resultat. Under våren har Högsta domstolen granskat lagen och i tisdags påbörjades processen med att höra alla petitioner. 

Flera rättighetsaktivister och HBTQ-grupper ser positivt på veckans överläggning, trots att lagen har behandlats fram och tillbaka under så många år. Det rapporterade The Guardian inför överläggningens första dag i tisdags. 

En anledning är att några kända personer medverkat under veckan. De har delat sina erfarenheter kring hur lagen påverkat deras liv, något man hoppas ska spela in i domstolens beslut. 

En annan är Högsta domstolens beslut från 2017 om rätten till integritet. Enligt det ska sexuell läggning vara varje persons ensak. 

– Vi har en hel hög med petitioner från människor i alla stadier i livet. Vi har kändisar som ger delar sina personliga berättelser. Och så har vi domstolens beslut om integritet, sade Anjali Gopalan från organisationen Naz Foundation, som arbetar för att förebygga HIV och AIDS, till The Guardian. 

Makten ligger nu helt hos fem av Högsta domstolens domare. I veckan meddelade  regeringen att man helt lämnar över beslutsfattandet till domstolen så länge det handlar om ”ömsesidigt sex mellan två vuxna personer”,  det skriver ABC News.  

Överläggningen ska fortsätta. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.