Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 05:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/indisk-delstatsminister-cyklonen-amphan-varre-an-covid-19/

Världen

Indisk delstatsminister: Cyklonen Amphan värre än covid-19

01:30. Cyklonen Amphan har skapat död och förstörelse.

Minst 95 personer har omkommit och tusentals hem har förstörts när cyklonen Amphan drog fram över Indien och Bangladesh. Ovädret beskrivs som den värsta som drabbat området på 20 år.

– Cyklonen Amphan har orsakat större förödelse än covid-19, säger delstatsminister Mamata Banerjee i Västbengalen till CNN.

TT Text

Med vindstyrkor på 51 meter per sekund och kraftigt regn nådde cyklonen Amphan den indiska delstaten Västbengalen i Bengaliska bukten på onsdagskvällen. Minst 95 personer har hittills mist livet, varav 72 i Västbengalen, uppger AFP. Över 500.000 har evakuerats. Cyklonen har även slagit ut stora delar av elförsörjningen, förstört många hus, broar och skyddsvallar, uppger lokala myndigheter skriver CNN.

– Hela den södra delen av delstaten har drabbats. Vi är chockade. Det kommer att ta minst tre, fyra dagar för att bedöma skadornas omfattning, sade Mamata Banerjeeen på en pressträff.

Många beskriver Amphan som den värsta cyklonen som drabbat området de senaste 20 åren, skriver Washington Post.

– Jag har aldrig sett en sådan cyklon i hela mitt liv. Det kändes som att världen skulle gå under. Allt jag kunde göra var att be, säger Azgar Ali, 49, bosatt i Satkhira-distriktet i Bangladesh till Reuters.

Blåst och översvämningar i indiska delstaten Odisha på onsdagen.
Blåst och översvämningar i indiska delstaten Odisha på onsdagen. Foto: TT

Extremvädret gör det svårt för myndigheterna att nå fram till de värst drabbade områdena och därför väntas dödstalet stiga. 

I 14-miljonerstaden Calcutta var vinden så stark att den välte bilar och drog med sig träd och elstolpar. Även broar förstördes och isolerade boende på öar från fastlandet. 

– Det här är en av de mest kraftfulla cykloner som vi har haft i Indien på många år. Vi är särskilt oroliga för samhällen i de lågliggande områdena, där många riskerar att förlora sin försörjning, säger Bidisha Pillai, Rädda barnens chef i Indien till Reuters.

I delstaten Odisha fördes över 200 gravida kvinnor i säkerhet för vård, och ett 60-tal födslar har skett under cyklonens framfart, uppger delstatens myndigheter på Twitter.

https://twitter.com/PIBBhubaneswar/status/1263124386581590016?s=20

Under natten mot torsdagen rörde sig Amphan vidare norrut mot Bangladesh och orsakade ytterligare översvämningar och jordskred i området som ödelade såväl odlingar som bostäder i området. Vattennivåerna steg upp till 4,3 meter.

En satellitbild som visar cyklonen Amphan på väg in över fastlandet på onsdagseftermiddagen.
En satellitbild som visar cyklonen Amphan på väg in över fastlandet på onsdagseftermiddagen. Foto: Nasa/AFP

Västbengalen i Indien är värst drabbat med över 70 döda. Men även i Bangladesh har många bekräftats omkomna, enligt lokala myndigheter. Runt 2,4 miljoner människor har evakuerats i landet.

Bland de 23 dödsoffren i Bangladesh finns en femårig pojke som fick ett fallande träd över sig, uppger TT.

I Bangladesh inväntar myndigheterna rapporter från floddeltat Sundarban, ett Unesco-världsarv berömt för sin stora mangroveskog och sina bengaliska tigrar.

– Vi har fortfarande inte hela bilden av skadeläget. Särskilt bekymrade är vi när det gäller vissa av de vilda djuren. De skulle kunna svepas med i en stormflod när det är högvatten, säger skogsmästaren Moyeen Uddin Khan.

FN:s kontor i Bangladesh bedömer att tio miljoner människor har drabbats, en halv miljon kan ha mist sina hem.

Vindarna kommer att avta i styrka när Amphan drar vidare över land, men det kraftiga regnet väntas fortsätta under torsdagen med fortsatt risk för översvämningar i regionen, enligt meteorologerna.

https://twitter.com/Indiametdept/status/1263307462196686849?s=20

I området finns ett flyktingläger där det bor över en miljon rohingyer från Myanmar som man befarar att ovädret kan nå fram till. 

Coronautbrottet gör det också extra svårt för hjälparbetet och många hade ingen möjlighet att följa smittskyddsreglerna när de tvingades tränga ihop sig på evakueringscentren. 

– Vi har jobbat stenhårt för att förhindra spridningen av covid-19 och den här cyklonen var det sista vi behövde, säger Mark Pierce, ledare för Rädda Barnen i Bangladesh till The Guardian.

Indien har rapporterat drygt 113.000 fall av coronasmittade, och Bangladesh runt 28.000 fall.