Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/indiskt-plan-kraschat-i-kashmir/

Världen

Indiskt stridsplan kraschat i Kashmir

Indiska soldater och civilbefolkning från Kashmir runt resterna av det indiska stridsplanet. Foto: Tauseef Mustafa/AFP

Ett indiskt stridsflygplan har kraschat i omstridda Kashmir, nära gränsen mot Pakistan som hävdar att man skjutit ner det och ett till där man tillfångatagit piloten. Senast på tisdagen var de bägge länderna i luftstrid med varandra i området.

Ossi Carp
Rätta artikel

Tidigt var det inte känt vad för slags flygplan som Indien förlorat i Kashmir, eller hur det kraschat vid indiska byn Garend Kalan. Av bilder från nedslagsplatsen att döma syntes att det rörde sig om ett stridsflygplan och snart meddelade Pakistan att två plan skjutits ner, varav det enas pilot tagits till fånga och visats upp i film där hans ögon är förbundna.

Läs mer: Indien bekräftar flyganfall mot Pakistan

Omedelbart efter kraschen strömmade indisk militär personal till platsen och alldeles före hade pakistansk polis rapporterat att Indien avlossat granater över landgränsen med sex civila dödsoffer till följd i pakistanska byn Koti. Tisdagens anfall uppgavs vara riktat mot ett träningsläger för terrorister och Pakistans president Imran Khan lovade vedergällning.

https://twitter.com/OfficialDGISPR/status/1100641491679150080

Indien meddelade på onsdagen att Pakistan hade kränkt luftrummet med tre stridsplan, men det hör inte säkert ihop med kraschen – Indiens flygvapen är i många stycken åldrande. Stridigheter längs gränsen är mycket vanligt förekommande i Kashmir som bägge länderna hävdar rätt till sedan länderna bildades.

Den senaste tidens konflikt har lett till omvärldens oro för att den ska växa till fullskaligt krig. Minst fyra flygplatser i norra Indien stängdes efter kraschen och Pakistan har stängt sitt luftrum helt för kommersiella flyg. På tisdagen vädjade USA:s utrikesminister Mike Pompeo till de bägge ländernas motsvarigheter att låta bli att svara på varandra med militära medel.

De dödliga oroligheterna har lett till flera varningar från talibanska ledare om fredsprocessen i Afghanistan. På onsdagen meddelade talespersonen Zabiullah Mujahidsaid att om Indien inte upphör med våldet kommer ingen framgång nås i de pågående förhandlingarna med USA i Qatar.

Läs mer: Detta har hänt i Kashmirkonflikten

Mia Holmgren: Nationalismen flödar efter dramatisk upptrappning i Kashmirkonflikten