Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 05:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/indonesiens-huvudstad-jakarta-maste-flyttas/

Världen

Indonesiens huvudstad Jakarta måste flyttas

Jakarta i Indonesien. Foto: Dita Alangkara/AP

Jakarta är en överbefolkad och förorenad metropol som sjunker snabbare än någon annan stad i världen. Nu har president Joko Widodo bestämt att den indonesiska huvudstaden måste flyttas.

Rätta artikel

Jakarta, som ligger på ön Java, har tio miljoner invånare. Hela regionen är överbefolkad vilket leder till dålig luft och stora trafikproblem. En undersökning för några år sedan visade att Jakarta har de värsta trafikstockningarna i världen. Ministrar och andra myndighetspersoner måste ha poliseskort för att ta sig fram till möten i tid. Trafikproblemen kostar motsvarande 70 miljarder kronor om året, sa planeringsminister Bambang Brodjonegoro på måndagen. 

Och så sjunker staden. Halva Jakarta är beläget under havsytan och överutvinning av grundvatten leder till att staden sjunker med 1–1,5 cm om året, rapporterar BBC. Staden, som är belägen på träskmark och omgiven av 13 floder, drabbas ofta av översvämningar. Om utvecklingen fortsätter skulle Jakarta vara obeboeligt om 30 år.

Tankar om att flytta staden har funnits i flera årtionden och föreslagits av fem tidigare presidenter. Joko Widodos planer verkar dock mer långtgående än tidigare, enligt flera bedömare. Han utropade sig till segrare i presidentvalet tidigare i april. 

Joko Widodo. Foto: Bagus Indahono/EPA

 

– Vi vill tänka visionärt för utvecklingen av det här landet. Att flytta huvudstaden kommer att kräva grundlig och utförlig förberedelse, sa presidenten vid ett regeringssammanträde på måndagen, rapporterar Reuters. 

Enligt BBC diskuteras tre alternativ:

• Att bygga en särskild myndighetszon inom den nuvarande huvudstaden.

• Bygga en ny huvudstad på Java.

• Flytta huvudstaden från Java till Borneo och staden Palangkaraya. Enligt uppgifter till flera medier föredrar presidenten en sådan lösning.

Att flytta huvudstaden till Borneo skulle innebära en förändring av maktbalansen mellan de etniska grupperna i landet.

Indonesien består av 13.000 öar och är med drygt 250 miljoner invånare världens fjärde folkrikaste land.