Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Indonesiska bränder ”en klimatkatastrof”

De värsta skogsbränderna på 18 år har i höst gjort Indonesien till världens största klimatbov. De rykande tropiska skogarna väntas spä på de globala koldioxidutsläppen med tre procent i år. ”Det är en klimatkatastrof”, säger en skogsexpert.

De omfattande terräng- och skogsbränder som rasat i Indonesien i två månaders tid har gjort landet till en av världens största utsläppare av koldioxid, och tidvis den allra största.

Om inte skogsavverkning och andra effekter av markförändringar räknas in släpper Indonesien dagligen ut 2,1 miljoner ton koldioxid. Det kan jämföras med USA:s dagliga utsläpp på 16 miljoner ton och Kinas på 29 miljoner ton.

Men under september och oktober har Indonesien passerat USA och legat på 22-23 miljoner ton om dagen, enligt en analys av utsläppsdata som Bloomberg har gjort. Under 14 enskilda dagar har utsläppen rent av varit större än Kinas, det vill säga de högsta i världen. Den 14 oktober var utsläppen enbart från bränderna hela 67 miljoner ton, vilket var 97 procent av de samlade indonesiska koldioxidutsläppen den dagen.

Indonesiens bränder tros spä på de globala klimatutsläppen från mänskliga aktiviteter med tre procent i år, vilket spolierar en stor del av effekten av de ansträngningar som görs i olika sektorer för att få ner utsläppen.

– Det är helt enkelt en klimatkatastrof, säger skogsexperten Nigel Sizer på forskningsorganisationen WRI till Bloomberg.

Läs mer: Diset ligger över landet sedan september

Varje år brinner det i de tropiska skogarna i Indonesiens övärld, framför allt på jätteöarna Sumatra och Borneo (den senare delas med Malaysia och Brunei). Men i år är bränderna ovanligt omfattande. En orsak till det är att det pågår en intensiv episod av väderfenomenet El Niño. Detta ger torrare förhållanden än vanligt i tropikerna väster om Stilla havet.

Brandkatastrofen är den värsta i landet sedan 1997, ett annat kraftigt El Niño-år. Mer än 117.000 bränder har registrerats från satelliter hittills i år. Bränderna beror framför allt på att lantbrukare bränner av skog för att bereda ny odlingsmark.

Särskilt svårsläckta är de bränder som rasar i kolstinn torvmark. Den kan i praktiken liknas vid fossila bränslen, eftersom den byggts upp under tusentals år och inte återväxer på samma sätt som träd.

För snart tre veckor sedan lovade Indonesiens president Joko Widodo att bränderna skulle vara släckta inom två veckor. På torsdagen avbröt han ett statsbesök i USA och reste i stället till södra Sumatra, där han planerar att stanna i flera dagar för att övervaka hanteringen av krisen.

I vissa områden på Sumatra är sikten mindre än 50 meter. Sammanlagt har uppemot en halv miljon indonesier drabbats av hälsoproblem på grund av röken.

Även många av skogarnas djur stressas av lågorna, inte minst landets 40.000 orangutanger. Många har måst flyttas, och naturvårdare varnar för att beståndet kan komma att decimeras med flera tusen.

Läs mer: Orangutangerna på Borneo hotas av skogsbränderna

Sju personer greps under september för illegal skogsbränning, men regeringen vill däremot inte namnge de företag som misstänks vara inblandade i igångsättandet av flera bränder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.