Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/inga-genombrott-mellan-ryssland-och-japan/

Världen

Inga genombrott mellan Ryssland och Japan

Japans president Shinzo Abe och Rysslands Vladimir Putin under tisdagen. Foto: Alexey Druzhinin/AFP

Ryssland och Japan är fortfarande inte närheten av något fredsavtal. Men Vladimir Putin och Shinzo Abe säger att dialogen fortsätter. 

Anna-Lena Laurén
Rätta artikel

– Både Abe och jag bekräftade att vi skulle vilja skriva under ett fredsavtal, sade Rysslands president Vladimir Putin i dag på den gemensamma presskonferensen med Shinzo Abe i Moskva. 

Om innehållet i fredsavtalet är de dock inte överens. Både Ryssland och Japan anser att frågan är entydig – Ryssland tänker inte lämna tillbaka Kurilerna och Japan säger att det är ett absolut krav. 

Bägge presidenterna visade samtidig upp förbindliga miner. Förhandlingarna om ett fredsavtal kommer att fortsätta mellan Ryssland och Japan i Munchen, enligt Abe. 

Japan och Ryssland saknar fredsavtal sedan andra världskriget, då Sovjetunionen övertog kontrollen över Kurilerna. Sedan dess har Japan krävt dem tillbaka, men fått alla handen av Moskva. 

Besöket var dock förberett. Förra veckan anlände Japans utrikesminister Taro Kono till Moskva för att bereda marken för Putins och Abes förhandlingar. 

Inga konkreta framsteg gjorde i Moskva – mötet handlade främst om att visa upp bägge sidors goda vilja. Putin är inbjuden till Tokyo i ju, där förhandlingarna kommer att fortsätta.