Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Inga löften från Polen i EU-parlamentet

Polens premiärminister Beata Szydlo försäkrar att hon lyssnar på kritiken som kommer från EU. Men hon lovar inte att Polen ska följa de rekommendationer som EU:s granskning kan leda till.

Det blev en lång och stundtals hetsig debatt om utvecklingen i Polen i EU-parlamentet på tisdagskvällen.

Liberalernas Cecilia Wikström var den enda svenska EU-parlamentariker som deltog i diskussionen och hon vände sig direkt till Polens regeringschef Beata Szydlo.

– Fru statsminister! Fortsätter ni på den inslagna vägen finns risk för en dominoeffekt i EU och att land efter land faller. Låt oss istället tillsammans värna de grundläggande värden som EU bygger på, vädjade Cecilia Wikström.

Beata Szydlo försäkrade att hon lyssnar på kritiken, men hävdade samtidigt att oron är obefogad.

– Jag respekterar att ni har frågor.

– Men den polska regeringen valdes i demokratiska val och leder nu Polen utifrån ett mandat som kommer från de polska väljarna. Det är själva grundvalen för demokratin i Europa, sade Szydlo.

Kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans försvarade beslutet att undersöka om rättsstatens principer respekteras i Polen.

– Det främsta skälet för kommissionens granskning är läget för den polska författningsdomstolen, sade Frans Timmermans,

– De ändringar som den polska regeringen har genomfört förändrar författningsdomstolens funktionssätt.

– Men tanke på den centrala roll som domstolen spelar i det polska rättssystemet kan det leda till att rättsstatens principer hotas, hävdade Timmermans.

De snabbt genomdrivna förändringarna av den polska författningsdomstolen innebär bland annat att det numera krävs kvalificerad majoritet för domstolen att fatta beslut.

Det gör det svårare för domstolen att komma med utlåtanden som bland annat gäller om nya polska lagar är förenliga med landets konstitution. Men premiärminister Beate Szydlo hävdade att författningsdomstolens nya beslutsregler inte bryter mot europeisk standard.

– I flera länder i Europa krävs en sådan majoritet. Det innebär också att domarna måste försöka komma överens och kompromissa, hävdade Beate Szydlo.

Frågan om vem ska avgöra om Polen på denna och andra punkter följer rättsstatens principer är förstås central.

För att granskning ska bli helt oberoende ska den inte genomföras av EU-tjänstemännen i Bryssel.

Uppdraget går i stället till juridiska experter på konstitutionella frågor i den så kallade Venedigkommissionen, som inte är ett EU-organ utan hör till den mellanstatliga europeiska organisationen Europarådet. Så långt är EU-kommissionen och Polen överens.

Regeringen i Warszawa har gått med på att Venedigkommissionen ska granska de konstitutionella förändringarna i Polen.

EU-kommissionen ska också följa de juridiska experternas slutsatser och rekommendera regeringen i Polen att rätta sig efter Venedigkommissionen. Men tänker den polska regeringen följa Venedigkommissionens råd? Det verkar inte vara givet.

– Vi kommer att analysera Venedigkommissionens yttrande, sade Beata Szydlo under tisdagens debatt.

Det svaret upprörde den liberala gruppens ledare Guy Verhofstadt.

– Tänker ni följa Venedigkommissionen? Ja eller nej?

Men Beata Szydlo gav inget tydligt besked i den frågan.

Debatten i EU-parlamentet visade också hur splittrat de olika EU-institutionerna har reagerat på det som händer i Polen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som leder EU:s toppmöten där medlemsländernas presidenter och regeringschefer samlas, är öppet kritisk mot EU-kommissionen.

– Ni kan inte be mig vara glad och lycklig över att kommissionen har satt igång den här proceduren, sade Tusk inför tisdagens debatt i EU-parlamentet.

– Det här är svårt för mig. Men beslutet är fattat och jag vill inte försöka provocera en konflikt mellan EU:s olika institutioner. Vi ska fortsätta vårt samarbete, försäkrade Donald Tusk.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.