Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Inga räddningsfartyg synliga på Medelhavet

Räddningsfartyget Aquarius tidigare i somras. Arkivbild.
Räddningsfartyget Aquarius tidigare i somras. Arkivbild. Foto: Olmo Calvo/AP

Sedan den 26 augusti har inga räddningsfartyg seglat mellan norra Afrika och södra Europa. Det är längsta uppehållet sedan fartygen började hjälpa flyktingar i sjönöd år 2015, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Tusentals flyktingar riskerar att drunkna i Medelhavet efter att samtliga räddningsfartyg, som drivs av icke vinstdrivande organisationer, valt att stanna i hamn.

Anledningen är de nya riktlinjer som regeringarna i Malta och Italien utfärdat där räddningsfartygen förbjuds att angöra hamn i respektive land. 

Senast räddningsaktionerna stoppades var mellan den 28 juni och 8 juli i somras – under de dagarna drunknade fler än 300 personer.

Antalet drunknade har minskat det senaste året, men sett i förhållande till antalet flyktingar som anländer till Italien har risken att dö i Medelhavet ökat markant.

Enligt siffror från International Organization for Migration, som The Guardian tagit del av, drunknade 2.383 flyktingar och 100.308 flyktingar kunde stiga i land i Italien förra året. Under 2018 har hittills 1.130 flyktingar dött och 20.319 flyktingar tagit sig till Italien med livet i behåll.

Av de tio räddningsfartyg som drivs av icke vinstdrivande organisationer i Medelhavet har tre tvingats ligga kvar vid kajen i den maltesiska huvudstaden Valetta, efter en konflikt rörande var de tre fartygen är registrerade.

Ett tyskt räddningsfartyg har legat vid kaj i Trapani på Sicilien i över ett år efter att åklagare i Palermo anklagat besättningen för människosmuggling.

Fartyget Aquarius, som i somras fick nyhetsrubriker då det tvingades styra mot Spanien efter att italienska hamnar vägrat låta fartyget angöra, kommer inom de närmsta dagarna att lämna Frankrike för en ny räddningsaktion på Medelhavet. Men organisationerna bakom räddningsfartyget, Médecins Sans Frontières och SOS Méditerranée, kan inte garantera att fartyget kommer att lämna hamn.

Läs mer:

FN-chef: Skydd krävs för romer och flyktingar i Italien

Båtflyktingarna berättar om dödsfärden

Fullt på kyrkogården för okända flyktingar 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.