Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Inga tecken på en Johnsoneffekt

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: REX/Shutterstock

Storbritannien ut ur EU-kampanjen har tagit en ledning med 4 procentenheter mot dem som vill att britterna ska stanna kvar. Men ledningen är inte Boris Johnsons förtjänst.

Det var i söndags som Londons borgmästare bestämde sig för att gå emot sin partikamrat, premiärminister David Cameron. Johnsons besked om att han kommer att ansluta sig till ”rösta nej”-sidan gav kampanjen nytt hopp om att vinna folkomröstningen den 23 juni.

Men en färsk opinionsundersökning som publiceras av tidningen The Independent på fredagen visar att Johnson-effekten ser ut att utebli.

Sextio procent av de tillfrågade sa att Johnsons beslut inte skulle få dem rösta nej till fortsatt EU-medlemskap, skriver Reuters. 26 procent svarade att Johnsons beslut nu skulle få dem att rösta för ett utträde.

Samtidigt visar undersökningen att kampanjen för att lämna EU har ökat 48 procent till 52 procent under en månad samtidigt som ”stanna kvar”-sidan har gått motsatt väg och minskat från 52 till 48 procent.

De båda möttes i en hård debatt i parlamentet där Boris Johnson frågade David Cameron vad dennes överenskommelse har gett Storbritannien i form av självbestämmande då det gäller att stifta sina egna lagar.

Cameron svarade med emfas att avtalet med de övriga EU-länderna gjort att Storbritannien nu kan bestämma över välfärdsfrågor och en del flyktingfrågor.

När kameran zoomade in Johnson såg det ut som att denne mumlade ”skitsnack”.

Opinionsmätningen utfördes i form av en nätundersökning med 2.014 vuxna personer i England, Skottland och Wales.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.