Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 08:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ingen-ersattning-till-sexslavar/

VÄRLDEN

Ingen ersättning till sexslavar

Japans högsta domstol avslog på måndagen en begäran om skadestånd från koreanska kvinnor som utnyttjades som sexslavar på japanska bordeller under andra världskriget.

De 35 skadelidande, som även inkluderade koreanska män som tvingades tjänstgöra i den japanska militären under kriget, hade begärt motsvarande 1,3 miljarder kronor i skadestånd.

- Vi kan inte ge uttryck för den ilska och förtvivlan vi känner, sade Yang Soon-Im, ordförande i en sammanslutning av krigsoffer i Seoul.

- Fram tills nu har vi sett Japan som ett utvecklat, civiliserat land. Nu kan vi bara se det som inhumant, tillade hon sedan domslutet blivit känt.

Måndagens domstolsbeslut följde på avslag också i två lägre domstolar. Fallet var det första i raden av ersättningsärenden som har rests från offer för tvångsarbete - inklusive sexslavar.

Under kriget hölls uppemot 200.000 kvinnor, flertalet från Korea, som sexslavar på den japanska arméns bordeller. I samband med ockupationen av Filippinerna inrättades sådana bordeller även där.

Tvångsrekryteringen till bordellerna stred mot internationell rätt redan på 40-talet. Men domstolen avslog begäran om skadestånd bland annat med hänvisning till att Japans grundlag inte förutsett sådana ärenden och att offren hade förlorat rätten till resning efter ett avtal 1965 mellan Japan och Sydkorea, som ledde till ett återupprättande av de diplomatiska relationerna mellan de båda asiatiska länderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt