Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ingen kropp är funnen i ubåten

00:51. Ubåten betraktas som en potentiell brottsplats – men ingen kropp har hittats. Polisen tror att ägaren Peter Madsen sänkte ubåten avsiktligt och en stor sökinsats efter den saknade svenskan pågår.

Polisens tekniker har undersökt ubåten Nautilus för att få svaret på vad som kan ha hänt den svenska journalist som varit försvunnen sedan i torsdags. 

Vid lunchtid meddelade man att ingen kropp fanns i ubåten, men att den fortfarande betraktas som en möjlig brottsplats.

Polisen har nu även börjat söka efter kvinnans kropp i Kögebukten, där ubåten sjönk.

Den brottsmisstänkte Peter Madsen har också ändrat sin berättelse om vad som har hänt.

Den danska polisen har alltså börjat söka efter kvinnans kropp i Kögebukten, som är det område i Öresund där ubåten Nautilus sjönk i fredags. Det sade förundersökningsledaren Jens Möller på en presskonferens vid lunchtid på söndagen. 

– Vi hoppas fortfarande att vi ska hitta Kim Wall vid liv. Men vi förbereder oss på att hon kanske inte är det, sade Jens Möller.

Han berättade också att polisen genomför sökningar från luften, och uppmanar privatpersoner som vistas på vattnet att hålla uppsikt och att höra av sig om de upptäcker föremål som flyter.

Enligt DN:s reporter Marcus Ålsnäs var vädret på söndagen ganska gynnsamt i området. Han kunde se en helikopter och båtar från militären söka ute på havet. 

– Tidigare hade det varit ganska blåsigt med hård sjö. Men nu har vädret lugnat ned sig och det är växlande molnighet. Det verkar som om det kan vara bra sikt där ute, och vattenytan är bara litet krusig, säger han.

Han pratade också med villaägare som hade hört att de skulle hålla utkik efter föremål i vatten om de gav sig ut med båt.

Foto: Marcus Ålsnäs

Polisen söker nu i Kögebukten. Foto: Marcus Ålsnäs

På polisens pressträff sade förundersökningsledaren Jens Möller att det verkar som om det var en medveten handling som låg bakom att ubåten hade sjunkit.

Förklaringen som den misstänkte Peter Madsen gav, var att den sjunkit på grund av ett tekniskt fel. Det verkar alltså inte stämma med polisens undersökning av farkosten.

På presskonferensen sade också förundersökningsledaren att Peter Madsen har ändrat sig på en punkt. Först sade han att han hade lämnat av Kim Wall i Refshaleøen, som är ett hamnområde i Köpenhamn, på tordagskvällen, på kvällen innan ubåten sjönk.

Senare ska han dock ha gett ytterligare en förklaring till hur och varför Kim Wall hade lämnat ubåten. Jens Möller vill dock inte gå närmare in på vad den nya förklaringen gick ut på. 

Jens Möller tillade att det kan dröja några dagar innan det fullständiga resultatet från undersökningen av ubåten är klara, och att den fortfarande betraktas som en möjlig brottsplats. 

Foto: Marcus Ålsnäs

Ubåten har under söndagen undersökts av polisen. Foto: Marcus Ålsnäs

Polisen går också genom övervakningsfilmer från olika platser som kan vara intressanta i utredningen.

– Vi har många bilder från när ubåten åkte ut. Vi är intresserade av att veta mer om var de två har setts och när. Det kan vara mycket intressant för oss att höra om deras position, sade Jens Möller.

Det är alltså fortfarande oklart vad som hände ombord på ubåten natten mot fredag, då den trettioåriga svenska journalisten Kim Wall försvann spårlöst.

Dagen innan hade hon gett sig ut på en undervattensresa tillsammans med uppfinnaren Peter Madsen, 46 år, för att skriva ett reportage.

Men ubåten sjönk på fredagsmorgonen. Kim Wall var då försvunnen sedan kvällen före, och Peter Madsen räddades i land av en turistbåt. Han häktades på fredagskvällen, misstänkt för att ha orsakat den svenska journalistens död.

Brottet skulle ha begåtts i vad domstolen i Köpenhamn kallar för ”oaktsamhet”. Vad som avses är fortfarande oklart. Häktningsförhandlingarna på lördagen hölls bakom stängda dörrar, av hänsyn till offrets anhöriga och till polisens utredningsarbete, enligt domstolen. Det var Kim Walls pojkvän som natten mot fredagen larmade om hennes försvinnande. 

På lördagen bärgades ubåten Nautilus från sju meters djup i Öresund. Det stora bärgningsfartyget låg med Nautilus förankrad längs sidan på kvällen och det var först efter midnatt som ubåten kunde lyftas upp på kajen i Nordhavn i centrala Köpenhamn.

 

Foto: Johan Nilsson/TT

Ubåten lyfts upp av ett bärgningsfartyg. Foto: Johan Nilsson/TT

Undersökningen av ubåten är något av en kamp mot klockan. Eftersom saltvattnet kan ha förstört eventuella biologiska bevis, är det viktigt att genomföra den kriminaltekniska undersökningen skyndsamt.

Peter Madsen nekar till de anklagelser som riktas mot honom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.