Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ingen tros ha överlevt kraschen

03:57. Malaysias premiärminister höll en blixtinkallad presskonferens om försvunna flygplanet under måndagseftermiddagen.

Det saknade flygplanet från Malaysia Airlines störtade med all sannolikhet i södra Indiska oceanen – och ingen tros ha överlevt kraschen. Anhöriga som samlats på ett hotell i Peking bars ut av sjukvårdare efter beskedet.

Sent på måndagskvällen, lokal tid, släckte Malaysias premiärminister Najib Razak slutligen hoppet om att de 239 människorna som funnits ombord på Malaysia Airlines MH370 kunde vara vid liv.

Premiärministern berättade att satellitdata från Storbritannien visat att flygplanet har följt den södra flygkorridor som tidigare nämnts i utredningen, och att dess sista kända position var långt ute till havs, väster om Australien.

– Detta är en avlägsen plats, långt från varje möjlig landningsplats. Det är därför med djup sorg och beklagan som jag måste informera om att utifrån denna information slutade MH370 i södra Indiska oceanen, sade Najib Razak.

Premiärministern vädjade till medierna att visa respekt för de anhöriga.

– För dem har de senaste veckorna varit smärtsamma. Jag vet att den här informationen måste vara svår. Jag uppmanar medierna att respektera deras privatliv och ge dem det utrymme de behöver i den här väldigt svåra tiden, sade han och steg ned från podiet.

Malaysia Airlines meddelade att man kommer att fortsätta leta efter vraket. Anhöriga kommer även att flygas från Peking till Australien, berättade en källa för Sky News.

Sökandet fortsatte på måndagen i ett utvidgat område i södra Indiska oceanen, efter att franska satelliter upptäckt föremål på havsytan 850 kilometer norr om det gamla sökområdet.

Uppgifter kom också från Australien och Kina om siktade föremål som misstänks komma från MH370.

Fransk expertis som deltar i arbetet anser att det är för tidigt att sätta in ubåtar i sökandet, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.