Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 02:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ingen-ur-oppositionen-invald-i-belarus/

Världen

Ingen ur oppositionen invald i Belarus

Rösträkning i Kreva, utanför Minsk. Foto: Serbei Gapon/AFP

MOSKVA. I parlamentsvalet i Belarus i söndags var valdeltagandet i förhandsröstningen påfallande högt – 35,77 procent. Det är rekord, något som väcker misstankar hos valobservatörer. Enligt preliminära uppgifter blev inte enda kandidat ur oppositionen invald.

Det slutgiltiga valdeltagandet i parlamentsvalet i Belarus är 77,22 procent. Mycket talar för att siffran är friserad. Oberoende valobservatörer har gjort över 680 anmälningar om valfusk under parlamentsvalet i Belarus i söndags. 

Inför valet var den allmänna gissningen att regimen släpper igenom ett minimalt antal oppositionella. Enligt preliminära uppgifter kom förhoppningarna på skam – inte en enda oppositionell blev invald. I det förra parlamentet hade oppositionen två mandat. 

Nästan fyrtio procent av anmälningarna om valfusk gäller antalet personer som har röstat. På den här punkten stämmer valförrättarnas protokoll inte överens med valobservatörernas uppgifter, enligt Pravo vybora (Rätt att välja), en organisation som förenar åtta belarusiska NGO-organisationer. 

Kort sagt: Valdeltagandet har blåsts upp. Det är en vanlig metod både i Belarus och i Ryssland för att säkra regimlojala partier en betryggande majoritet. Det är också viktigt för Belarus president Aleksandr Lukasjenko att valdeltagandet ser högt ut.

– Under förhandsröstningen har många väljare tvingats till valurnorna. Det gäller framför allt studenter, personer som bor på studenthem och vissa yrkesgrupper, säger Pravo vybora i ett pressmeddelande

Med ”vissa yrkesgrupper” avses statsanställda, i allmänhet lärare, poliser och fabriksarbetare på statliga eller halvstatliga företag. 

President Aleksandr Lukasjenko efter att han lagt sin röst. Foto: Sergei Gapon/AFP

Aleksandr Lukasjenko säger för sin del att han inte tänker ”arbeta upp sig” över kritiken. Att västvärlden eventuellt inte kommer att godkänna valresultatet vittnar enligt Lukasjenko om att de är ”engagerade”.

Samtidigt gjorde Lukasjenko i går en skarp markering mot Ryssland. 

– När man går med i en union förväntar man sig att samarbetet hela tiden ska bli bättre och bättre. Men vad är det som pågår i vårt fall? Vartenda år smyger de in nya villkor och vi förlorar ekonomiskt, sade Lukasjenko i går.

Ryssland subventionerar Belarus ekonomiskt genom att sälja råolja till under marknadspris, som sedan raffineras i Belarus och säljs vidare på världsmarknaden. Nu planerar Ryssland att höja råoljepriset, vilket är bakgrunden till Lukasjenkos utfall. Samtidigt vill Moskva fördjupa integreringen mellan Ryssland och Belarus, som redan är i tullunion och har gemensam gränsbevakning. 

I dag anländer Belarus utrikesminister Vladimir Makej för att träffa sin ryska kollega Sergej Lavrov och diskutera vidare integration. Det är dessutom meningen att de ska fira att det är 20 år sedan tullunionen grundades. Firandet kommer garanterat att äga rum, men allt tyder på att Belarus tänker bromsa ryska förslag att knyta ihop länderna ytterligare.