Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ingen vapenvila i sikte – fredssamtal inställt

Militärer och diplomater möttes på fredagen i Genève för att diskutera ett stopp på stridigheterna i Syrien. Men våldet fortsätter. Samtidigt varnas presidenten Bashar al-Assad av sin uppbackare Ryssland för att driva kriget för långt.

I går, fredag, skulle den plågade civilbefolkningen i Syrien fått uppleva ett andrum i den ständiga flyg- och artilleribeskjutningen.

De 17 länderna inom den så kallade stödgruppen om Syrien enades vid ett möte München för en vecka sedan om ett ”upphörande av stridigheterna” som det uttrycks på diplomatlingo.

Men som det så ofta skett tidigare under det snart fem år långa kriget klarade inte avtalet mötet med den syriska verkligheten.

För våldet och aggressionerna har fortsatt. Bland annat besköt turkiskt artilleri staden Afrin i en kurdiskdominerad del av norra Syrien. Minst två människor dog och ett tiotal skadades, enligt information från sagesmän i staden till DN.

Turkiska armén har den senaste veckan beskjutit den syrienkurdiska milisen YPG inne i Syrien. Dessutom har Turkiet hotat med att skicka in marktrupper på den syriska sidan, något som skulle trappa upp kriget ytterligare.

Den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu riktade på fredagen skarp kritik mot sin Natobroder USA, eftersom Washington inte gått med på att terrorstämpla YPG. Cavusoglu kallade USA:s hållning ”motsägelsefull och förvirrad”.

Amerikanska och ryska militärrepresentanter träffades på fredagen i Genève för att försöka ”hitta en gemensam syn” (på en syrisk vapenvila), som en diplomat nära förhandlingarna uttryckte det till nyhetsbyrån Reuters.

De amerikansk-ryska samtalen förväntades leda till vidare samtal i en större krets av länder, och bildandet av en diplomatisk specialstyrka som ska hjälpa till att förverkliga vapenvilan.

De diplomatiska piruetterna kan dock inte dölja att framstegen mot något slags fredsuppgörelse är små och fåtaliga.

FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura har skrinlagt planerna på fredssamtal mellan den syriska regimen och oppositionen i Genéve den 25 februari, en fortsättning på det möte som bröt ihop för ett par veckor sedan. ”Det är orealistiskt”, säger de Mistura nu.

Dock har den av FN organiserade nödhjälpen till belägrade byar och städer i Syrien åtminstone påbörjats. Detta var en annan huvudpunkt i förra veckans överenskommelse i München.

FN:s samordnade för katastrofhjälp i Syrien, Yacoub el-Hillo, meddelade på fredagen att närmare 100.000 av de dryga 500.000 syrier som är i behov av nödhjälp nu har fått tillgång till mat, medicin samt vatten- och sanitetsutrustning.

Ryssland, den syriske presidenten Bashar al-Assads främste beskyddare, skickade på fredagen en signal om att Kreml vill distansera sig från al-Assads krigspolitik.

Rysslands FN-ambassadör Viktor Tjurkin säger i en intervju med tidningen Kommersant att Ryssland inte ställer upp på al-Assads planer att fortsätta kriget till dess han återtagit hela Syrien.

– Om de (regimen) har inställningen att det inte behövs någon vapenvila (...) kommer den här konflikten att pågå mycket länge, något som är förskräckande, sade Viktor Tjurkin.

Den ryske veterandiplomaten avfärdade också Turkiets krav på flygförbudszon i norra Syrien.

– Det är för sent att diskutera.

Bakgrund.

Den internationella stödgruppen för Syrien (ISSG), 17 länder inklusive FN, EU och Arabförbundet, försöker få till ett slut på kriget i Syrien. De möttes i München den 12 februari.

Länderna enades då om att försöka få till stånd till tillfälligt slut på striderna från och med slutet på denna vecka.

Dessutom beslöt mötet att skaffa tillstånd från den syriska regeringen att transportera nödhjälp i FN:s regi till sju utsatta städer och samhällen i Syrien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.