Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 13:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/inget-ar-sig-likt-nar-zimbabwierna-gar-till-val/

VÄRLDEN

Inget är sig likt när zimbabwierna går till val

Inget är sig likt i Zimbabwes historiska val, det första där Robert Mugabes namn inte står på valsedlarna. Hans efterträdare Emmerson Mnangagwa lyckades bara samla hälften så många anhängare som oppositionen på sitt sista valmöte i Harare i helgen.
Inget är sig likt i Zimbabwes historiska val, det första där Robert Mugabes namn inte står på valsedlarna. Hans efterträdare Emmerson Mnangagwa lyckades bara samla hälften så många anhängare som oppositionen på sitt sista valmöte i Harare i helgen. Foto: Erik Esbjörnsson

Harare. Måndagens val är det första sedan självständigheten 1980 där Robert Mugabes namn saknas på valsedlarna. Nu försöker den störtade despoten agera kungamakare och säger uttryckligen att han ska rösta på oppositionspartiet MDC, hellre än att stötta de forna vännerna som i fjol petade honom från makten under kuppartade former. Oppositionsledaren Nelson Chamisa tackar inte nej till stödet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.