Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Inget klimatavtal väntas under 2010

I Bonn enades 175 länder på söndagen om hur de internationella klimatförhandlingarna ska fortsätta.

Vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december lyckades man inte snickra ihop ett nytt, bindande klimatavtal, och utsikterna att nå ett bindande avtal i år syntes små.

Tredagarsmötet i Bonn var det första officiella mötet efter Köpenhamn.

Det präglades av djup splittring mellan rika och fattiga länder, men delegaterna enades till sist om att hålla två extra, veckolånga möten under andra halvåret i år.

De ska förbereda nästa toppmöte, som äger rum i Cancún i Mexiko mellan 29 november och 10 december.

FN:s klimatchef Yvo de Boer sade till Reuters att han inte väntar sig att toppmötet i Mexiko kommer att resultera i något nytt klimatavtal. Det kommer att krävas "många fler samtalsrundor" för att nå en slutlig lösning, sade han.

I stället bör regeringar under 2010 fokusera på praktiska åtgärder, som att hjälpa fattiga länder att hantera klimatförändringarnas påverkan eller att föra fram miljövänlig teknik.

I Bonn fattades inga beslut om var eller när höstens extramöten ska hållas. De planeras utöver det möte som redan är inbokat i Bonn mellan 31 maj och 11 juni.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.