Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Inget omval för Jemens president

Jemens president Ali Abdullah Saleh gjorde en Mubarak. För att avvärja en planerad jätteprotest lovade han på onsdagen att inte ställa upp i nästa val 2013, och att inte överföra makten till sin son.

Liksom Egypten och Tunisien har Jemen skakats av demonstrationer mot regimen de senaste veckorna. Oppositionen har utlyst torsdagen till en "Vredens dag" likt dem i Tunisien och Egypten.

Saleh har suttit vid makten sedan 1978 – längre än Mubarak – först som president för Nordjemen, sedan 1990 som ledare för det enade Jemen.

Och han hade tänkt att det skulle bli ännu längre. Parlamentet, som domineras av presidentens eget parti, var på väg att godkänna en författningsändring som i praktiken skulle göra Saleh president på livstid.

Det, i kombination med inspiration från revolten Tunisien, fick den folkliga vreden att rinna över. Och Saleh slog till reträtt.

– Jag tänker inte förlänga mitt mandat och jag är emot att makten går i arv, sade Saleh i sitt tal.

Många misstänkter att Saleh hade planerat för ett maktskifte till sin äldsta son Ahmed Saleh, ledare för revolutionsgardet.

Det oppositionella islamistpartiet al-Islah imponerades inte av presidentens löften, och sade att torsdagens demonstration ska fortgå som planerat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.