Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ingmar-neveus-darfor-angriper-ungern-sveriges-ambassador/

Världen

Ingmar Nevéus: Därför angriper Ungern Sveriges ambassadör

Ambassadör Niclas Trouvé (mitten) på ett möte om flyktingars situation i Ungern.
Ambassadör Niclas Trouvé (mitten) på ett möte om flyktingars situation i Ungern. Foto: Roger Turesson

Ungerns regering anklagar Sveriges ambassadör i Budapest för att ”lägga sig i Ungerns interna angelägenheter”, rapporterar Ekot. DN:s Ingmar Nevéus svarar på tre frågor om relationerna mellan Sverige och Ungern.

Ingmar Nevéus
Rätta artikel

Vad är det som har hänt?

Den direkta anledningen till osämjan mellan länderna är att Sverige stöder EU-kommissionen i en rättsprocess där Ungern anklagas för att bryta mot föreningsfriheten. Det handlar om en kontroversiell lag som tvingar icke-statliga organisationer som får pengar från utlandet att registrera sig.

Lagen har setts som ett sätt att tvinga bort människorättsorganisationer och andra som kritiserar Ungerns nolltolerans mot flyktingar.

Sveriges ambassadör Niclas Trouvé har öppet kritiserat denna lag, bland annat vid ett möte med frivilligorganisationer. Trouvé har sedan pekats ut i ungerska medier som ledande i en grupp av kritiska västrepresentanter. En regeringstrogen tidningskrönikör skrev att han ”borde städa toaletter” snarare än att vara ambassadör.

Varför pekas just Sveriges ambassadör ut?

Niclas Trouvé har även tidigare varit tydlig i sin kritik mot delar av den ungerska regeringspolitiken. Det han har sagt ligger i linje med Sveriges officiella ståndpunkter.

Han har bland annat varit starkt kritisk till att Sverige under den ungerska valrörelsen lyftes fram som ett skräckexempel – som ett land fyllt av våldsamma muslimska flyktingar, på gränsen till kollaps.

DN har tidigare rapporterat om hur en svensk-ungersk kvinna uttalade sig i en tv-intervju och sedan användes som slagträ i den ungerska debatten.

– Det får inte vara så att man använder sig av smutskastning som något slags vapen i en egen politisk kampanj, säger Trouvé nu till Ekot.

Samtidigt är behandlingen av honom ännu ett exempel på den smutskastningen. Statssekreteraren Zoltán Kóvacs, en av premiärminister Viktor Orbáns närmaste män, har tidigare anklagat Trouvé för att ”sprida lögner och förvränga fakta” om den ungerska invandringspolitiken och han säger nu till Ekot att ambassadören ”har lagt sig i saker som han inte har med att göra”.

Varför har Ungerns regering så svårt för Sverige?

För Orbán med sin nationalistiska dagordning är Sverige en perfekt motståndare. Förvrängda versioner av läget i Sverige har länge använts i nationella kampanjer i Ungern, till exempel inför folkomröstningen om flyktingar 2016. Bland annat har påståendena om en stor mängd ”no-go zones” i svenska förorter fått stor spridning.

Efter det senaste ungerska valet representerar 80 procent av parlamentsledamöterna partier som i Sverige skulle motsvaras av Sverigedemokraterna eller partier längre ut på högerkanten. I Sverige råder det omvända förhållandet – drygt 80 procent i riksdagen står till vänster om SD.

Ur det perspektivet är Sverige ett land av just sådana ”vänsterliberaler” och flyktingkramare som Orbán älskar att lyfta fram som det stora hotet mot Europa och den kristna kulturen.

Läs mer: Hon förde den mörka Sverigebilden till Ungern