Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ingmar Nevéus: Flygkraschen får Putin att se obeslutsam ut

Foto: SERGEI ILNITSKY

Analys. Ryssland stoppar allt flyg till Egypten – en signal att kraschen i Sinai uppfattas som ett terrordåd. Samtidigt talar vissa om ”ett ryskt 11 september” och pressen ökar på Vladimir Putin att agera militärt.

Så sent som i onsdags utsåg tidskriften Forbes Putin till världens mäktigaste person, för tredje året i rad. ”Han är en av få män i världen som kan göra vad han vill – och komma undan med det”, heter det i motiveringen.

Ironiskt nog kommer utnämningen samtidigt som flygkatastrofen i Egypten som dödade över 200 av hans landsmän får den till synes så handlingskraftige presidenten att se velig ut.

Fredagens besked om ryskt flygstopp till Egypten var det första tydliga beslutet från Kreml på en vecka. I övrigt har Putin varit märkligt frånvarande. Han har uttryckt sin medkänsla med offrens anhöriga, men undvikit att uttala sig om katastrofens orsak.
Samtidigt har brittiska och ­amerikanska uppgifter gjort gällande att planet sprängdes av en bomb, underförstått av islamistiska terrorister. Sent i går kväll uppgav tv-stationen France2 att en explosion ombord skulle ha föregått kraschen, enligt källor i haveriutredningen.

Såväl David Cameron som Barack Obama har kommenterat saken, vilket gör tystnaden från Kreml ännu mer anmärkningsvärd.
Bedömare både i och utanför Ryssland tror att Putin och hans närmaste krets nu inser att det handlar om ett terrordåd och febrilt söker ett sätt att hantera detta. Det är inte alldeles okomplicerat mot bakgrund av den pågående ryska krigsinsatsen i Syrien.

– Om det stämmer att det var en bomb? Då är detta på sätt och vis vårt 11 september, säger den nationalistiske medieprofilen Maxim Sjevtjenko i en radiointervju.

Han menar att sambandet med den ryska Syrieninsatsen är uppenbart – något som i så fall bekräftas av uttalandena från Islamiska staten, IS, omedelbart efter dådet. Och resultatet blir, enligt Sjevtjenko, att Ryssland dras djupare in i kriget.

– Ja. Skulle ni springa i väg om de sprängde eller tände på ert hus? Självklart inte. Det här är ett krig.

Just detta – att slå till hårt mot de hårda – är en viktig del i den image Putin har odlat ända sedan hussprängningar i Moskva 1999 fick honom att starta ett krig i Tjetjenien.

Hur ska han uppnå samma effekt den här gången? Attackerna mot IS har Ryssland redan inlett, även om västländer säger att det mest handlar om att stödja Bashar al-Assads regim.

Ska han trappa upp det syriska luftkriget? Det kan vara en ryggmärgsreaktion, men riskerna är stora. Om Sinai är Rysslands 11 september riskerar Syrien i så fall att bli för landet vad Afghanistan eller Irak blev för USA.

Ett annat alternativ för Putin är att skylla på väst. Det är en beprövad taktik som använts till exempel i Ukraina där USA och EU får skulden för allt ont i den officiella ryska verklighetsbeskrivningen.

Det finns tecken på att Kreml tänker agera likadant den här gången. Ryska UD:s talesperson Maria Zacharova sa i torsdags att Storbritanniens ovilja att dela med sig information om det misstänkta terrordådet var ”chockerande”, och en känd parlamentsledamot hävdar att britterna stoppar flyg från Sharm el-Sheikh för att ”sätta psykologisk press på Ryssland”.

Men att Putin själv skulle skylla sina landsmäns död på britter eller amerikaner vore nog väl magstarkt även för den ryska offentligheten. Förövarna är ju trots allt, enligt misstankarna, islamister och svurna fiender till såväl London och Washington som Moskva.

Bara det faktum att utomstående verkar veta mer än han om bakgrunden till Rysslands stora tragedi är pinsamt för Putin. Och medan europeiska länder snabbt ställde in sina flygningar till Röda havskusten väntade Putin till fredagen med att stoppa ryska resor dit.

Om han inte har mer att komma med finns risken att ”mannen som kan göra vad han vill” framstår som handlingsförlamad när hans landsmän som bäst behöver honom.

Ryssar i Egypten

• Egypten är den mest populära utlandsdestinationen för ryska turister, med över en miljon besökare under första halvåret i år.

• I likhet med Turkiet och Förenade Arabemiraten, som också ligger högt på listan, kräver landet inte visum av ryska medborgare. Hotellpriser runt 300 kronor per natt är dessutom överkomliga även för folk med blygsamma inkomster.

• Till skillnad från andra europeiska länder hade Ryssland inte ställt in flyg till och från Sharm el-Shekh förrän på fredagen, då president Putin meddelade att resorna upphör tillfälligt.

• För närvarande finns cirka 45.000 ryssar i Egypten, där Sharm el-Sheikh är det mest populära resmålet. De kommer nu att tas hem.

• Sedan lördagens krasch har försäljningen av resor till Egypten minskat i Ryssland, men de flesta bedömare tror att den återhämtar sig inom kort.

Fördjupning.Flygkraschen i Egypten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.