Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ingmar-neveus-nazisterna-har-ingen-plats-i-ett-normalt-grekland/

Världen

Ingmar Nevéus: Nazisterna har ingen plats i ett ”normalt” Grekland

Bild 1 av 2 Gyllene grynings ledare Nikos Mihaloliakos.
Foto: Petros Giannakourism/AP
Bild 2 av 2 Anhängare till Gyllene gryning vid ett tidigare tillfälle.
Foto: Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto

Det är ingen slump att Europas mest framgångsrika nazistparti i modern tid slår igen butiken samtidigt som Grekland äntligen visar tecken på återhämtning efter sin ekonomiska kris.

Gyllene gryning har ingen plats i ett land som blir allt mer ”normalt”.

Det väckte stor uppmärksamhet när Gyllene gryning bokstavligen tog ner skylten i förra veckan. Partiets symbol – en sorts ”antik” variant av hakkorset – försvann från högkvarteret på Mesogeion-avenyn i Aten, medan flyttbilar körde iväg med dokument.

Under mer än ett decennium har Gyllene gryning varit en kraft i grekisk politik, först på gatan och sedan, från maj 2012, i parlamentet. I tre val i rad röstade över 400.000 greker på partiet, i EU-valet 2014 mer än en halv miljon.

Ändå handlar detta om ett parti som knappt har försökt dölja sin beundran för Hitler och Nazityskland.

Avhopparen Ilias Stavrou, som jag träffade i norra Grekland för två år sedan, berättade om initiationsriter med hakkors, Hitlerhälsningar och ”fjäskande för blonda tyskar och skandinaver”.

Dessutom uppmanade partiet till våld – mot invandrare och vänsterfolk. Under hösten slutförs den långa rättegången mot en rad höga partiföreträdare för bland annat mordet på rapparen Pavlos Fyssas.

I valet i juli i år förlorade Gyllene gryning samtliga sina 18 mandat i parlamentet. Sedan lämnade en av partiets två EU-parlamentariker partiet. Och nu monteras alltså högkvarteret ner, liksom en rad lokalavdelningar runt landet.

Även om ”führern”, partiledaren Nikos Michaloliakos, hävdar att det bara handlar om besparingar så tolkar de flesta bedömare i Aten utvecklingen som att nynazisternas saga är all. Vid ett val i dag skulle partiet inte ens nå upp till katastrofresultatet i juli.

Till viss del beror kräftgången på att Gyllene grynings röster har tagits över av Grekisk lösning, ett ultranationalistiskt parti som dock saknar kopplingar till nazismen.

Men den är också ett hälsotecken – ett förebud om att Grekland mer och mer är som ett ”vanligt” europeiskt land, inte ett land där extremister till höger och vänster dominerar debatten. Ett land där politiken snart är lika ”tråkig” som i norr.

Syriza, det förra regeringspartiet, gjorde under sin tid vid rodret en resa från vänsterkanten in mot mitten. Ny demokrati, som regerar i dag, leds av den moderate Kyriakos Mitsotakis medan mer hårdföra högerpolitiker har hamnat i bakgrunden.

Dessutom syns nu ljuset i det ekonomiska mörkret, tack vare insatser av såväl den förra som den nuvarande regeringen.

Många problem återstår, men den grekiska statens lånekostnader har sjunkit till rekordlåga nivåer. Samtidigt avskaffades kapitalregleringarna nyligen i ett symboliskt viktigt beslut.

Gyllene grynings framgångar berodde i grunden aldrig på att hundratusentals greker är nazister, utan mer på det enorma missnöjet med krisen och med de politiker man skyllde den på.

Läs mer: Grekiska högerextremister tappar mark – stänger huvudkontor