Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-18 13:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ingmar-neveus-nu-hanger-det-pa-liberalerna-om-fredriksen-blir-ny-statsminister/

Världen

Ingmar Nevéus: Nu hänger det på liberalerna om Fredriksen blir ny statsminister

Bild 1 av 2 S-ledaren Mette Frederiksen kan bli Danmarks nästa statsminister.
Foto: Johan Nilsson/TT
Bild 2 av 2 Röstning i Rådhuset i Köpenhamn.
Foto: Anders Hansson

Vallokalerna har stängt i Danmark och vallokalsundersökningar visar att det röda blocket får majoritet.

DN:s Europakorrespondent Ingmar Nevéus svarar på tre frågor om valet.

Blir det en socialdemokratisk regering i Danmark nu?

Ja, mycket tyder på att S-ledaren Mette Frederiksen blir ny statsminister. Men hon behöver stöd av andra partier. Och det räcker inte med traditionellt ”röda” partier som Socialistisk folkeparti och Enhedslisten. Hon behöver också få med sig liberala Radikale venstre (RV). 

Tillsammans får S och de tre tänkta stödpartierna 90 av Folketingets 179 mandat enligt vallokalsundersökningar från DR och danska TV2.

De båda mindre vänsterpartierna väntas stödja Frederiksen utan att ställa omöjliga krav. Radikale venstre däremot kan kräva att en S-dominerad regering driver en mindre stram invandringspolitik.

Dagen före valet sa statsminister Lars Løkke Rasmussen att han siktade på regeringssamarbete med S. Men att en sådan stor koalition blir verklighet är inte sannolikt.

Högerpopulistiska Dansk folkeparti går tillbaka kraftigt – har det spelat ut sin roll?

Nej, DF är fortfarande tredje största parti i Folketinget om vallokalsundersökningarna stämmer. Men visst är nedgången dramatisk – partiet förlorar 19 av sina 37 mandat.

Om man så vill har DF förlorat. Men man kan också säga att partiet har segrat sig till döds.

För tappet beror framför allt på att andra partier, inte minst Socialdemokraterna, har tagit över stora delar av DF:s invandringspolitik. Under Mette Frederiksen, som tog över som partiledare 2015, har partiet lagt om kursen och för nu en mycket stram flyktingpolitik. Bland annat röstade S för den kontroversiella ”smyckeslagen” som går ut på att asylsökande ska lämna ifrån sig värdesaker för att på så sätt finansiera sitt uppehälle.

S har motiverat sin omsvängning med att välfärden inte klarar en alltför stor invandring. Mycket tyder på att de nu får tillbaka väljare som tidigare lämnade partiet för DF.

Vilka frågor avgjorde valet?

Två frågor har stuckit ut: invandringen och klimatet.

I stället för att identifiera sig som höger eller vänster verkar de danska väljarna se på partierna utifrån deras klimat- eller invandringspolitik.

För Socialdemokraterna var det troligen en vinnarstrategi att profilera sig som ett ”grönt” parti med skarpa klimatåtgärder – och samtidigt lova en fortsatt stram flyktingpolitik.